Вчера, точно на 24 май, руският президент заяви пред македонския си колега Георге Иванов, че славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя".

По този повод Плевнелиев, който и като държавен глава критикуваше остро политиката на Москва, коментира пред БНР:

"Аз се радвам, че министърът на външните работи го направи по един много достоен начин, но искам да видя всички. И другите български институции да застанат зад историческата истина. Когато манипулирате историята, когато твърдите неистини, когато говорите откровени лъжи, тогава вие провокирате бъдещи конфликти и нестабилност.

Покажете ми един историк на планетата, който ще потвърди думите на президента Путин днес. Покажете ми един историк на планетата, който ще каже, че е имаме македонски език преди Коминтерна да го създаде. Крайно време е нещата да се наричат с истинските им имена, иначе се програмират конфликти на Балканите, а това е много жалко".

Радев: България е родината на славянската култура

Междувременно настоящият президент Румен Радев коментира, че славянските народи могат да бъдат обединени само, ако уважаваме историята.

"Използването на историята като разменна монета в политиката не винаги води до желания резултат. Вчера беше един светъл празник за всички славяни, за всички народи, които използват кирилицата, и ако искаме наистина славянските народи да стоят обединени, това може да стане само, ако уважаваме историята, а историята много ясно сочи, че България е историческата родина на славянската цивилизация и култура", каза още той.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов, който имаше насрочена среща с руския посланик Анатолий Макаров обсъди с него и тази тема. По време на разговора министър-председателят заяви, че изказвания като това на Путин провокират остри реакции в България.

Самият Макаров избегна директен отговор и дипломатично заяви, че е присъствал на честванията на 24 май у нас. Посланикът отказа да получи "Златен скункс" от "Господари на ефира".