Това е заявил в понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред Daily Sabah, цитиран от "Фокус".

Запитан дали Владимир Путин може да бъде убеден да не подкрепя Асад, Ердоган е отбелязал, че заради двустранната им среща в азербайджанската столица Баку през юни и последвалите телефонни разговори, той смята отношението на своя опонент (по темата за Сирия) за „по-позитивно“.

Отношението на Путин към Сирия в момента е по-окуражаващо от преди. Той вече не е на позицията, че Русия ще подкрепя Башар до край. Вярвам, че той може да се откаже от Асад“, твърди Ердоган.

Турция и Русия са на противоположни позиции спрямо кризата в Сирия, като Анкара е един от най-сериозните критици на Асад, а Москва е един от малкото му верни съюзници.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че, според него, отслабване на режима в Сирия ще намали способността му да противодейства на "Ислямска държава".

Това Песков заяви по повод съобщението, че правителството на САЩ е разрешило на американските военни да използват в Сирия авиация за защита на умерената сирийска опозиция, обучавана от Вашингтон, от правителствените войски и "Ислямска държава".