Работната визита на Йълдъръм е първото му посещение в Русия, откакто оглави турското правителство през май 2016 година.

"Моля да предадете най-искрени поздрави и пожелания за благополучие на президента. Благодарни сме за това, че той подписа закона за ратифициране на нашето споразумение за "Турски поток", каза Путин на срещата с турския премиер, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Той отбеляза, че това е един от големите проекти, които планират да осъществят Русия и Турция. Ние имаме и много текуща съвместна работа.

"Разчитам, че Вашата визита ще бъде в основата на предстоящата ни среща с президента на турската република и на срещата на високо равнище", добави Путин.

Проектът "Турски поток" бе представен от руското ръководство през декември 2014 г. като заместител на изоставения "Южен поток". Планирано бе морският участък от газопровода да се състои от четири тръби, всяка от които с годишен капацитет от 15,75 милиарда кубични метра.

Впоследствие преговорите с Турция по проекта бяха преустановени заради кризата в двустранните отношения, настъпила след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница.

На преговорите през август в Санкт Петербург между президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, бе решено работата по "Турски поток" да бъде възобновена.

Руският президент разчита също, че в хода на сегашното посещение на турския премиер в Русия и двете страни ще предприемат енергични усилия за промяна на негативната тенденция, свързана с намаляване на двустранния стокообмен.