Путин и Ердоган се договорили и  да се борят заедно срещу тероризма, се посочва в съобщение на пресслужбата на турския президент, цитирано от Ройтерс и БТА.

Двамата също така се съгласиха да се срещнат лично, се посочва в съобщението, като се отбелязва, че трябва да бъдат предприети "необходимите стъпки" към възстановяване на отношенията.

Веднага след разговора Путин е участвал в съвещание на правителството на Руската федерация и му е възложил да започне разговори с турската страна за възстановяване на взаимноизгодното сътрудничество, предаде ТАСС. Пред министрите той е обявил, че падат административните ограничения за пътувания на руски туристи в Турция.

Президентите на Турция и Русия ще се срещнат лично през септември в Китай на срещата на най-високо равнище на Г20. Това твърди турската телевизия NTV, позовавайки се на източници от държавното ръководство.

„Очаква се, че лидерите ще се срещнат на срещата на върха на Г20 в Китай, но преди това се очакват и телефонни разговори между тях“, съобщи тв каналът, цитиран от ТАСС. Но пресслужбата на Ердоган засега не е потвърдила тази информация.

Двамата президенти са се договорили министрите на външните работи на Русия и Турция да се срещнат на 1 юли в Сочи по време на заседанието на външните министри от Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, съобщи ТАСС.

На тази среща ще бъде обсъдена ситуацията в региона (с акцент върху уреждането в Сирия), и актуални въпроси на по-нататъшното развитие на руско-турските връзки.

Днешният телефонен разговор бе уговорен (по руска инициатива), след като в понеделник Ердоган изрази съжаление в писмо до Путин за свалянето от Турция на руски бомбардировач миналия ноември.

Ройтерс съобщава (отново по източници от турското президентство), че телефонният разговор е бил "много плодотворен и положителен".

Руският президент е изразил съболезнования на турския народ във връзка с терористичния акт в Истанбул, при който загинаха повече от 40 души.

Съобщение за разговора разпространи пресслужбата на Кремъл. В него по-специално се казва:

„В телефонния разговор руският лидер е заявил, че ще поръча на правителството да влезе в преговори със съответните турски ведомства с цел да се възстанови взаимноизгодното двустранно сътрудничество в търговско-икономическата и и в другите сфери...“

Във връзка със сваления през ноември м.г. руски „Су-24“ Путин е изразил надежда, че „започналото съдебно разследване по отношение на гражданина на Турция, обвиняван за гибелта на руския пилот, ще носи обективен характер“.

Освен това „от двете страни е подчертна необходимостта от активизиране на международното сътрудничество в борбата с общата за всички терористична заплаха“

Веднага след разговора Путин е съобщил на правителството, че започва процес на нормализация на отношенията на двете страни.

„Засягайки нашите двустранни отношения, бих искал да започна от въпросите на туризма, макар че това звучи на фона активизация на терористичните елементи... И все пак, ние сваляме административните ограничения в тази сфера“, е казал преди всичко президентът.

Той е добавил, че по телефона Ердоган го е уверил, че „турското ръководство ще направи всичко което зависи от него, за да осигури безопасността на нашите граждани на територията на Република Турция“.

Владимир Путин е продължил: „И моля правителството на Руската федерация да започне процес на нормализация на търговско икономическите връзки с Турция като цяло“.

Президентът, предаде ТАСС, се е обърнал лично към премиера Медведев: „Дмитрий Анатолиевич, моля ви да подготвите предложения за промяна на нормативно-правната база във връзка с това“.

За реакцията в Руския съюз на туристическата индустрия неговият прессекретар Ирина Тюрина казва в радиоинтервю:

„Ние всичко просто изпищяхме от радост, защото обективно Турция много липсва на руския пазар.“

Според представителката на браншовия съюз пълноценните чартърни програми могат да бъдат възстановени до месец, а първите групи да отпътуват след седмица-две.


АНКЕТА: Ще се подобрят ли отношенията между Турция и Русия?