Това става след като турската армия свали руски боен самолет, тъй като, според нея, той е нарушил турското въздушно пространство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"След това събитие позвъних на господин Путин, но досега той не е отговорил на обажданията ми", каза Ердоган пред френската телевизия Франс 24.

Турският президент добави, че ако Турция е знаела, че става дума за руски самолет е можело да се попречи по друг начин на това нарушаване на турското въздушно пространство.

В същото интервю Ердоган категорично отрече твърденията, че страната му допуска през територията да транзитира петролът на групировката Ислямска държава или че печели от продажбите на този петрол.

"Това са лъжи, това са клевети, посочи Ердоган. Ние никога, наистина никога не сме имали такъв тип търговия с терористични организации. Трябва да се докажат тези твърдения и в момента, в който се приведат доказателства в подкрепа на тези твърдения, то тогава Тайип Ердоган няма да остане на този пост", каза президентът пред Франс 24.

Той добави в интервюто за френската телевизия, че когато терористични организации се опитват да пресекат турската граница с товари с нефт, Турция незабавно пресича този опит и конфискува товарите, а после унищожава тези товари, допълва ТАСС.

"Нашата борба срещу Ислямска държава продължава по активен и непрекъснат начин и Турция е почти единствената страна, която се бори искрено срещу ИД", каза Ердоган.

Подобни изказвания Ердоган направи и пред телевизия Си Ен Ен, пред която каза, че Турция няма никаква причина да се прицелва нарочно в Русия, с която има много силни връзки.

Турският президент каза, че е натъжен от случилото се със самолета и от заплахите за икономически ответни мерки от страна на Русия.

"Но онези, които нарушиха нашето въздушно пространство, трябва да се извинят. Нашите пилоти и нашите въоръжени сили изпълниха само дълга си", каза Ердоган пред Си Ен Ен.

Пред френската телевизия Ердоган иронизира думите на Путин, обвинил го, че е ислямизирал Турция. "Тайип Ердоган и 99 процента от турското население са мюсюлмани", каза Ердоган и добави, че коментарът на Путин би бил равносилен на евентуално негово изказване, че руската администрация християнизира Русия.