Над 110 милиона гласоподаватели можеха да избират измежду 8 кандидати.

Проучване екзит пол, цитирано от Франс прес, отрежда на Путин 73,9 процента от гласовете.
Втори в анкетата на Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) е кандидатът на комунистическата партия Павел Грудинин с 11,2%. Ултранационалистът Владимир Жириновски е трети с 6,7%, а журналистката Ксения Собчак Ксения от партия "Гражданска инициатива" е четвърта с 2,3%.

ЦИК съобщи, че при обработени 40,01% от изборните протоколи Путин води със 74,22 процента. Втори е Павел Грудинин с14,03%, а трети - Жириновски с 6,51%.

Ксения Собчак получава 1,41% от вота, Григорий Явлински от либералната опозиционна партия "Яблоко" - 0,80% Максим Сурайкин от партия "Комунистите на Русия" - 0,64%, Сергей Бабурин от партия "Руски общонароден съюз" и Борис Титов от Партия на растежа получават по 0,63 процента.

Близо 60% е избирателната активност  час преди края на изборния ден.

Владимир Путин гласува рано тази сутрин в Москва. На въпрос какъв процент от гласовете ще считате за успех, той заяви: Този, който дава право да се изпълнява длъжността президент.

В отговор на въпрос, дали да гласува за себе си е неудобно или пък пряко сили, той каза: Защо трудно? Аз съм уверен в правилността на нашата програма.

Победата на Путин беше очаквана. След непризнатата от международната общност анексия на Крим преди 4 години, неговият рейтинг стигна върхови нива от около 80% одобрение. Путин се кандидатира на тези избори именно с лозунга "Силен президент, силна Русия".

По предварителни данни Путин е получил над 93% от гласовете, подадени в Чечения за президентските избори в Русия, заяви ръководителят на руската република Рамзан Кадиров. По данни на чеченското министерство на вътрешните работи митингът в регионалната столица Грозни по случай четвъртата годишнина от "съединяването на Крим с Русия" е събрал повече от 180 000 души. Предварително са били заявени 50 000 участници.
В Севастопол, на самия Кримски полуостров, стотици хора се събраха тази вечер, за да отбележат годишнината. Стотици се събраха и на Манежния площад до Кремъл, където Путин говори.

Вижте снимки >>

Изборните нарушения

Не са установени нарушения, които може да повлияят на резултатите от изборите, обяви руското министерство на вътрешните работи.
Най-уважаваната, независима изборна мониторингова група в Русия, "Голос" ("Глас"), е регистрирала 2500 нарушения, предаде ДПА. Най-много, около 500, са били те в столицата Москва.
Почти нито един сигнал на "Голос" за нарушения не се потвърди, каза упълномощената за правата на човека Татяна Москалкова, цитирана от ТАСС.
ЦИК съобщи, че е получила над 670 жалби, посочва ДПА.
Асошиейтед прес изрежда предполагаеми проблеми като натъпкване на урни с бюлетини, стимулиране на избиратели да гласуват, включително чрез заплахи, че ще останат без работа, или чрез различни материални стимули, и атаки срещу наблюдатели.
Един от способите за повишаване на избирателната активност било организирането на конкурси с награди в избирателните секции за най-оригинален костюм. В Ленинградска област човек се снимал, маскиран като новата балистична ракета "Сармат", посочва АП.

Франс прес, отбелязва, че уверен в преизбирането на Владимир Путин, Кремъл е направил всичко възможно, за да бъде избирателната активност, единственият верен барометър на тези избори, колкото се може по-висока. От началото на кампанията медиите обобщават целта му с формулата "70-70": 70 процента участие и 70 процента подкрепа за президента.