Поканата бе отправена в 20-минутен разговор по инициатива на българския държавен глава, а поводът е навършването на 140 години от края на Руско-турската война от 1877-1878 г. и Освобождението на България. Путин прие поканата за официалното посещение през 2018 г., като датата тепърва ще се уточнява.

"Евентуална визита на руския президент Владимир Путин у нас може да се окаже проблем за руската страна, особено заради това, че явно съветниците на българския президент са побързали да се сложат и не са се информирали, че на 3 март 2018 г. се навършват 100 години от Брест-Литовския мирен договор, когато Русия капитулира пред България". Това каза пред bTV режисьорът и бивш кандидат за депутат на ДОСТ Евгений Михайлов.

Михайлов добави, че не е ясно дали е отправена покана за посещение и към президентите на Украйна, Беларус, Финландия, Румъния, защото войни от тези страни са се сражавали тогава и са дали живота си в Руско-турската война.

"Смятам, че е крайно време отношенията с Русия да се балансират и поканата от страна на Радев е много добър ход", коментира политологът доц. Мария Пиргова.

Според нея трябва да се отнасяме нормално към такива държавни посещения. Вероятно ще бъдат поканени и други президенти и всеки ще отдаде почит на своите войни, а най-голямо основание има президентът Путин.

„Нищо лошо и ненормално няма да се случи. Защо трябва да реагираме с някакви особени негативни или свръхпозитивни чувства? Нормално е отношенията да бъдат възстановени“, каза политологът.

Нито тогава, нито сега амбициите на Русия към България са чисти, нито тези на Турция или Европейския съюз – „в политиката има интереси, добре го знаете“, заяви Пиргова. 

"Да се отдава почит най-вече на Путин и да се говори за него като за патрон на честването е слагачество на инициаторите", коментира Михайлов. Според него е добра идеята на новосъздадения Атлантически съвет да се поканят наследниците на войните, отдали живота си във войната.

България си е откупила свободата, която е била част от политиката на Русия за достъп до Проливите, посочи той. По думите му страната ни „стои доста странно в света, в ЕС и в НАТО“.

„Нашите съюзници само преди няколко дни увеличиха санкциите срещу Русия, наложени заради анексирането на Крим и политиката на Москва към Донбас, докато българският президент говори за сваляна на санкциите“, каза Михайлов.

„Едно е Освобождението ни, в което Русия играе централна роля, друго са санкциите. Радев има особено отношение към тях, но не го проявява в ЕС. Той ще изчака момент, когато вероятно може да бъде инициатор на такова обсъждане за падането им. Това е съвсем различна политика, заяви Михайлов.

Няма значение с какво съвпада посещението на Путин (догодина България ще е председател на Съвета на Европа, бел. ред.), репликира Пиргова.

"Силен ход от страна на президента Румен Радев беше поканата, отправена към руския му колега Владимир Путин да гостува у нас догодина, посочи пред "Bulgaria ON AIR"  журналистът и бивш депутат от "Атака" Магдалена Ташева.

"Русия е наша освободителка и мястото на руския държавен глава на тези празненства е напълно естествено. Българо-руските отношения са исторически и детерминирани, и освен това те трябва да бъдат лекувани от раните, които им нанесе една агресивна американска пропаганда в лицето на бившия президент на България Росен Плевнелиев", заяви Магдалена Ташева.

Не на това мнение обаче се оказа Методи Андреев от УС на Атлантическия съвет на България. Той определи поканата на Радев като "неизживени комплекси от комунистическото минало". И посочи, че става въпрос за ценностна система.

Той опроверга твърденията на Магдалена Ташева и каза, че Русия, такава каквато я познаваме от миналото, на практика не съществува.

"С действията си по време на Руско-турската война тя е тръгнала не да освобождава България, а да защитава своите имперски цели. И трябва да обърнем внимание на това, дали Путин е най-подходящият персонаж, който да бъде поканен на тези тържества, тъй като ни предстои председателство на Съвета на ЕС, а руският държавен глава е против разширяването на НАТО и ЕС", коментира още Методи Андреев.

Пред bTV Андреев заяви, че поканата на Путин е отказ от държавен суверенитет. "Какъв ще е сигналът, когато ние в средата на председателството поканим лидера на политиката срещу, която ЕС и САЩ, Канада и много други са наложили санкции?", попита Андреев.