Изявлението във вид на послание е отправено до групата за стратегическо наблюдение "Русия-ислямски свят", която се провежда в Казан, столица на Република Татарстан.

То бе представено от заместник-министъра на външните работи на страната Михаил Богданов, съобщи БНР.

Според посланието, Путин иска да потвърди близките си отношения с ислямския свят, подкрепяйки позицията на мюсюлманските държави, свързани с международните отношения, изградени върху принципите на справедливост и върховенството на правото.

Президентът на Татарстан Рустам Миниханов заяви, цитиран от националното радио, че днес се възлагат много големи надежди на изграждането на българската мюсюлманска академия в Болгар*, център на Волжка България,
Очаква се академията да стане важно място за подготовката на мюсюлмански богослови, изучаващи исляма.

Миниханов представи Татарстан като място на взаимна толерантност между исляма и християнството, като каза, че скоро ще бъде направена и първата копка на православен храм, посветен на казанската Света Богородица.

Във форума взимат участие видни ислямски богослови, както и бивши министри на културата по ислямските въпроси, вакъфите от Централна Азия и ислямския свят, които обслужват наболелите проблеми в Близкия изток.

* Болгар (на руски: Болгар; на татарски: Болгар или Bolğar) е град в Русия, Република Татарстан, на 70 км от Казан. Има 8310 жители (към 2010-а). Разкопките на средновековната столица на Волжка България - Болгар, са на удобно разстояние от града, показва справка в Уикипедия.