Материалът на автора Бен Джуда е изготвен на базата на стотици интервюта, проведени в рамките на три години. Джуда се е срещал с административни служители, с приближени, служители от дома на Путин, с бивши министри. Публикуваме превод на част от статията от списанието.

За началото на деня

Президентът се буди късно и яде около обяд. Закусва с лека храна. В менюто му сутрин винаги присъства извара. Яде омлет, а понякога и овесена каша. Пие фреш, а продуктите са винаги пресни: от градината на руския патриарх Кирил редовно пристигат кошници със свежи зеленчуци. След закуска му сервират кафе.

Той прекарва два часа в плуване, макар че съветниците му вече са пристигнали. Президентът обича да спортува във водата. Слага очила за плуване и упражнява кроул. Много хора предполагат, че именно през прекараното в басейна време Путин обмисля държавните стратегии.

Той обича да прекарва много време и във фитнеса, където за фон си пуска новини. Путин предпочита тренировки с тежести, а не упражненията на велоергометъра.

Понякога, след като приключи с тренировката, той обича да чете. Путин свиква хората си, чак когато е прояснил съзнанието си. Книгите, които предпочита, са предимно исторически и ги чете много внимателно.

Путин отделя много време на личната хигиена. Взима си и топла, и студена баня, след което се облича.

За работата

Предпочита да носи само вталени костюми в консервативни цветове.

В ранния следобед прекарва времето си на тежкото си масивно бюро, където се посвещава в писането на кратки бележки.

В офиса му няма компютри, защото той се доверява само на най-сигурните технологии: червени папки с документи и специално подсигурени руски телефонни апарати.

Президентът започва деня си, като изчита три подвързани с кожа папки. Първата - доклад на ФСС за ситуацията в страната. Втората - доклад за международното положение, изготвен от руското разузнаване. Третата - отчет от силите за сигурност.

Той е обсебен от идеята да бъде информиран. Най-дебелата папка, с която се заема, не е отчет от някоя служба, тя е пълна с прессъобщения. Акцентира основно също и върху пресата.

За да го зарадват, служителите му оставят някои германски статии без превод, за да може Путин да упражни немския си език, който е овладял отлично заради работата си в КГБ.

Президентът рядко използва интернет.  Въпреки всичко, неговите съветници му показват някой сатирични видео клипове, за да знае как го иронизират.

Животът му се е превърнал в церемония, една напрекъсната процесия в позлатените стаи.

Ежедневието му представлява: хиляди срещи за по 15 минути, планирани месеци, ако не години напред.

Домът е неговата крепост

Той не живее в Москва, дори мрази града: трафика, замърсяването, многото хора. За своя резидениця президентът е избрал двореца в Ново-Огарьово. Домът му се намира в западната част на града далеч от: червените стени, мегамоловете, мегасградите. Когато президентът реши да замени палата със замъка, пътят се изчиства, трафикът се спира и той изминава 24-те километра до Кремъл за по-малко от 25 минути, докато Москва тъне в задръстване. Той мрази да ходи до Кремъл, предпочита да работи от неговия дом.

За свободното време


Президентът е зает дори през уикенда. Събота и неделя графикът му е по-разреден, но понякога следобед Путин взима уроци, предимно по английски. Учителят му помага да научи трудни думи, двамата пеят песни заедно.

Понякога той се моли или се изповядва в неделя, но запознати и близки към него от офиса на патриарха казват, че дори и да не е атеист, а по-скоро вярващ, животът му не е такъв, какъвто трябва да води един християнин.

Президентът обича хокей на лед, това е любимият му спорт. Смята, че е мъжествена и забавна игра. Президентът тренира хокей на лед винаги, когато има възможност.

За семейството

 Няма бляскави и екстравагантни истории: само самота. Президентът няма семеен живот. Майка му и баща му са починали. Съпругата му страда от нервно разстройство и след дълга раздяла двамата се разведоха.

Путин има две дъщери, но те са държавна тайна и не живеят в Русия.

Има слухове за фотомодели, фотографки и гимнастички, които правят компания на президента през нощта. Но тези истории са въздух под налягане.

Най-работещият лидер след Сталин

Президентът обича животни. Той много се радва на създания, които отказват да му се подчинят. Путин намира утеха в компанията на черен лабрадор, който не се бои от него. Обича да ходи на лов - заедно със служителите си се качва на хеликоптер, който ги стоварва в средата на тундрата, където търсят тигри и мечки.

Животът на Путин е монотонен, твърди неговият преводач. Срещи без особено значение. Педантичен обръч от президентски протокол, повтаряне отново и отново на едни и същи графици година след година. Пътуванията му се състоят в две посоки: или към Кремъл или към летището.

Путин работи по-усилено от който и да е съветски лидер след Сталин. Никой не е пътувал и не е видял толкова от Русия, колкото той.