Всички атрибути на демокрацията в съвременните страни формално са налице, но реално мнозинството сред гражданите няма влияние над властта, каза президентът на Русия Владимир Путин, предаде РИА Новости, цитирана от Агенция "Фокус".

"Социологическите изследвания, провеждани по цял свят, показват, че за жителите в различни страни и континенти, бъдещето, за голямо наше съжаление, изглежда смътно и мрачно, бъдещето не ги зовем, то ги плаши. При това хората не виждат реални възможности и механизми да променят, някак да повлияят на хода на събитията, на избора на политики.

Да, формално всички атрибути на демокрацията в съвременните страни са налице: избори, свобода на словото, достъп до информация, право да изразяваш собствено мнение. Но дори в т. нар. развити демокрации мнозинството граждани нямат реално влияние над политическите процеси, няма директно реално влияние над властта“, каза Путин.

Русия не планира да напада която и да било страна

Русия не планира да напада която и да било друга страна и не се меси в президентските избори в САЩ, заяви Путин, цитиран от ТАСС, Ройтерс и БТА.

Той увери, че Русия не възнамерява да атакува когото и да било. "Това е смешно, глупаво и немислимо", подчерта Путин.

Руският президент обвини Запада, че преувеличава военната заплаха, която представлява страната му, за да оправдае увеличаването на собствените си военни разходи.

Русия не се меси в президентските избори в САЩ, каза Путин. Той определи тези твърдения като измислица и истерия и попита реторично да не би Америка да е някаква бананова република. "Америка е велика държава", подчерта той.

Влошени международните отношения

През последните месеци нищо в международните отношения не се променя към по-добро, коментира руският президент и каза, че противоречията, свързани с преразпределянето на икономическата мощ и политическото влияние, само са се засилили.

НАТО не се адаптира към новите условия, отбеляза Путин. Той посочи, че алиансът, създаден по времето на Студената война, не се е променил оттогава.

Терористичната заплаха в света нараства, предупреди руският президент. Екстремистите са по-умни, по-силни и по-хитри от онези, които се заиграват с тях, предупреди той. Тероризмът може да се победи само чрез обединяване на усилията на всички държави.

Днес има нужда от нещо като "план Маршал" за възраждане на Близкия изток, този изтерзан от войни и конфликти район, каза Путин.

Той изрази съжаление, че Съединените щати са се постарали да провалят мирното споразумение за Сирия, което е договорил с американския си колега Барак Обама.