На годишната си пресконференция в Москва руският президент каза, че отговорността за всичко, което става в страната, носи държавният глава "и нататък - по веригата надолу".

След което декларира, че никога не е бягал от тази отговорност и няма намерение да го прави, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Решението за президентските избори през 2018 г. е рано да бъде вземано от когото и да било", каза Путин.

По думите му "трябва да се работи настойчиво" за интересите на Русия, а "според резултатите и настроенията в обществото" може да се определя кой да отиде на избори.

Пресконференцията продължи три часа и девет минути, тоест по-малко от други години, отбелязва Ройтерс.

Президентът изглеждаше уверен пред камерите, които даваха лицето му в близък план и даже от време на време пускаше шеги въпреки натиска на репортерите да говори само за изпадналата в рецесия руска икономика.

Според социологическите проучвания Путин поддържа много висок рейтинг в Русия след анексирането на украинската област Крим през март.

Но сриването на рублата може да подкопае доверието към неговата способност да опази финансовата стабилност - важен елемент от подкрепата за него.

По думите на експремиера Михаил Касянов, изтъкнат опонент на Путин, проблемите на президента ще се задълбочат, защото догодина се очаква скок на цените на потребителските стоки заради обезценяването на рублата, така че Путин ще осъзнае, че се нуждае от "стратегия за излизане от властта".

Въпреки това на пресконференцията Путин каза, че усеща "подкрепата на руския народ", макар още да не е решил дали да се се кандидатира за нов шестгодишен мандат през 2018 г.

Ако го спечели, това ще удължи престоя му на власт до близо четвърт век, посочва Ройтерс.