Единственият човек, който може да спре войната в Сирия, е руският президент Владимир Путин, заяви днес в интервю за Би Би Си министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Има само един човек на планетата, който може да спре гражданската война в Сирия само с едно телефонно позвъняване и това е Путин", каза Хамънд.

Британският външен министър каза също, че ситуацията с президента на Сирия Асад е същата, каквато беше и преди година: дали той ще си отиде, или ще остане зависи от това дали са готови руснаците да използват влиянието си над него.

Хамънд призова Русия да спазва международното хуманитарно право и да спре да бомбардира позициите на умерената опозиция в Сирия.

Президентите на Русия и САЩ обсъдиха Сирия и Украйна

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама в телефонен разговор са обсъдили разрешаването на сирийския конфликт и ситуацията в Украйна, съобщава пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и Агенция "Фокус".

"И двете страни дадоха положителна оценка на резултатите от заседанието на Международната група за поддръжка на Сирия в Мюнхен на 11-12 февруари, потвърдила принципите и положенията в резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН както в частта за хуманитарните аспекти и постигане спирането на огъня, така и по въпросите на започването на реален политически процес", се казва в съобщението.

Путин изрази надежда, че Киев ще предприеме практически стъпки за изпълнение на задълженията си по "Минск 2", "включително започване на пряк диалог с Донбас, даване на амнистия и конституционни реформи, които са съгласувани с представителите на Донецк и Луганск, внасяне на промени в закона за специалния статут", се казва още в съобщението.