Русия и Франция се договориха да нанасят удари само по терористите, а не по групировките, които също се борят с тероризма, заяви френският президент Франсоа Оланд след среща с руския си колега Владимир Путин, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Договорихме се с президента Путин по една много важна точка: необходимо е да се нанасят удари само срещу терористите. Главното е да не се нанасят удари срещу тези групировки, които също водят борба с терористите", посочи Оланд.

Той добави, че въоръжените групировки, които воюват срещу джихадистката организация "Ислямска държава", действат в полза на страните от антитерористичната коалиция и трябва да бъдат подкрепяни.

Френският държавен глава също така заяви, че е необходимо да се нанесат удари срещу източниците на доходи за "Ислямска държава", и преди всичко срещу нефтената инфраструктура, тъй като нефтът е основен източник на доходи за терористичната организация.

Оланд изрази съжаление във връзка с инцидента, при който руски боен самолет беше свален от турските военновъздушни сили по-рано тази седмица.

"Това е сериозно произшествие, съжалявам, че това се случи. Говорих за това и с президента (на Турция Реджеп Тайип) Ердоган, и с президента (на Русия Владимир) Путин", каза Оланд, като добави, че трябва да се избягват рисковете от подобни инциденти.

Руският държавен глава на свой ред призова за сформиране на широка коалиция срещу "Ислямска държава", предадоха световните агенции.

"Мислим, че тази коалиция е абсолютно необходима и тук нашите позиции съвпадат", каза Путин.
Той подчерта необходимостта от обединяване на усилията в борбата с едно известно зло и една обща заплаха. "Ние сме готови на това сътрудничество", каза Путин.

Преди началото на срещата френският президент също отправи призив за създаване на широка коалиция срещу "Ислямска държава".

"Ние трябва да създадем заедно тази широка коалиция, за да ударим тероризма и за да може всички страни да действат заедно срещу тероризма и срещу ИД", посочи Оланд.

Путин похвали усилията на Оланд за създаване на коалиция за борба срещу ИД.
"Вие отделяте голямо внимание и полагате много усилия за създаването на тази коалиция", призна Путин.

Той припомни, че Русия и Франция неотдавна са се сблъскали с големи терористични актове, при които са понесли сериозни загуби, визирайки нападенията в Париж и трагедията с руския самолет в Синай, в които загинаха съответно 130 и 224 души.

"Всичко това ни заставя да обединим усилия в борбата с общо зло", каза Путин на Оланд.

Русия е унищожила бунтовнически групировки

Руската армия обяви днес, че е унищожила бунтовнически групировки, които са се намирали в зоната, в която падна руският военен самолет Су-24, свален от турската бойна авиация, предаде Франс прес.
Унищожаването е станало малко след спасяването на руския пилот, оцелял в инцидента със самолета.

"Всички терористи и други неясни групировки, които действаха в района бяха унищожени", посочи той.

За три дни руската бойна авиация е атакувала почти 450 цели в осем сирийски провинции - Алепо, Дамаск, Идлиб, Латакия, Хама, Хомс, Ракка и Дейр аз Зур.

В операцията участват 69 самолета, които нанасят удари от края на септември. Сред тях са и стратегически бомбардировачи, привлечени в мисията по-рано този месец.