Путин отговори на зададените му от тях въпроси, предаде РИА Новости.

Журналистите се интересуваха от ефекта на международните санкции, руските хакери, демилитаризацията на Курилите и отношенията на руския президент с Ангела Меркел.

Русофобията избуява до краен предел, смята руският президент

В началото на срещата руският държавен глава отбеляза, че Русия се бори за законните си национални интереси, а някои се опитват да я сдържат.

"Те обаче виждат, че това не работи, ефектът е нулев и това предизвиква едно такова вътрешно раздразнение, желание все пак по някакъв начин да постигнат своето. Налице е стремеж към изостряне на ситуацията. За съжаление на подобни господа, ние не им даваме повод. Те обаче се стараят да намерят повод, както казват руснаците "на голо и пусто място", изтъкна президентът.

Според Путин причината за всеобщата русофобия се крие в утвърждаването на многополюсния свят, което не се харесва на монополистите.

Русофобията е очевидна и просто има държави, които преливат от русофобия. С какво е свързано това? Според мен това е свързано с утвърждаването на многополюсния свят, заяви той.

Президентът на Русия изрази надежда, че подобни настроения няма да продължат дълго, тъй като са контрапродуктивни и вредни за всички.

Санкциите и руският отговор

Говорейки за санкциите срещу Русия, руският президент предупреди, че никакви опити за сдържане на Русия няма да успеят и че санкциите имат "нулев ефект". Без да назовава конкретни страни, Путин каза, че Русия е изправена пред опити да бъдат накърнени нейните законни интереси и изрази надежда, че русофобските настроения в света няма да бъдат безкрайни и че светът ще осъзнае тяхната контрапродуктивност.

"Те нанасят определена вреда и на нас, но и на тези, които инициират тази политика. Според мене това осъзнаване вече тече и ние съвсем ясно виждаме определени изменения на ситуацията към по-добро. Надявам се тази тенденция да се запази", подчерта той.

ПРО и надпреварата във въоръжаването

Владимир Путин обърна внимание на мълчанието на световната общественост по темата за противоракетната отбрана (ПРО) и двойните стандарти, което според него подтиква надпреварата във въоръжаването. Тази ситуация, отбеляза той, принуждава Русия постоянно да мисли как да отговори.

"Ние смятаме, че трябва да усъвършенстваме системата за преодоляване на системите за ПРО. А това е спирала на оръжейната надпревара", каза руският лидер.

Той напомни, че когато в света "говореха за американската система за ПРО в Европа, през цялото време ни споменаваха и се позоваваха на Иран, и че това се прави, за да се парира иранската ядрена програма и заплахата, идваща от Иран".

"Сега има подписан договор с Иран, няма никаква опасност, световната общност се съгласи, че е установен контрол, МААЕ потвърждава всичко това, а системата за ПРО продължава да се строи с бързи темпове. Срещу кого тогава?", попита Путин.

Базите на НАТО се преместват към нашите западни граници, инфраструктурата се приближава, инцидентите се множат, а ние какво, да гледаме безучастно на това ли? Не, това няма да стане и ние реагираме по съответен начин, подчерта Путин.

Укрепването на военния потенциал на Русия е реакция на Москва на настъпващите определени външни изменения, уточни президентът.

Отношенията с Германия

Немски журналисти се поинтересуваха от отношенията на Путин с негови колеги - водещи политици в германия.

"Не познавам господин Шулц, но това е един доста опитен човек", отбеляза Путин и изрази надежда, че кандидатът за канцлер на ФРГ от Социалдемократическата партия Мартин Шулц е настроен за конструктивно взаимодействие.

По отношение на канцлера Ангела Меркел Путин отбеляза, че има много разногласия с нея, но и достатъчно на брой точки на съгласие, в т.ч. икономиката и международната политика.

Президентът е уверен, че страните ще продължат да си сътрудничат и след изборите в Германия.

"Според мен, ако ние и нашите партньори се ръководим не от моментната политическа конюнктура, а от фундаменталните интереси на страните и народите си, ще намерим не само общи точки, но и правилен път за взаимодействие", изтъкна той.

Руските хакери

Отговаряйки на въпрос за руските хакери президентът подчерта, че хакерите могат "да се появят от всяка една страна навсякъде по света".
 
Ние не се занимаваме с подобно нещо на държавно ниво - ето това е най-важното, заяви Путин и предположи, че е възможно Русия да е злепоставяна умишлено в това отношение.

"Аз съм дълбоко убеден, че никакви хакери не могат кардинално да повлияят на хода на предизборната кампания в друга страна. Това не натежава в съзнанието на избирателите, в съзнанието на народа, никаква хакерска информация не натежава и не влияе на крайния резултат", заяви лидерът на руската държава.

Демилитаризацията на Курилите

Журналист от японската агенция "Киодо" зададе на Путин въпрос за възможна демилитаризация на Южнокурилските острови.

"Увеличаването на военния потенциал не е по инициатива на Русия", отговори президентът.

Той напомни, че Русия реагира на нуждата от укрепване на своите граници и подчерта, че демилитаризацията на Курилите е реална, но недостатъчна цел - трябва да се намалява напрежението в региона като цяло.

По думите на Путин, разширяването на американската система за противоракетна отбрана /ПРО/ подтиква страните към надпревара във въоръжаването.

Руският президент подчерта, че Русия няма намерение да наблюдава безучастно разрастването на американската ПРО, елементи от която вече са се появили в Южна Корея.

Ако утре Северна Корея обяви, че спира всички изпитания и прекратява ракетната си програма, изграждането на американската ПРО ще продължи под друг предлог или въобще без предлог, каза той.

Русия отчита и факта, че ако някога тези острови минат под японски контрол, на тях могат да бъдат разположени американски войски, защото такава възможност произтича от американско-японския договор и от протоколите към него.

"Те не ни ги показват, но ние, общо взето, знаем съдържанието им. Не искам сега да влизам в детайли, макар че тези детайли са ми известни, но възможност за разполагане на американски войски на тези територии съществува", каза руският държавен глава.

"Ние не знаем как ще се развива ситуацията - това не зависи от нас, не ние сме инициатори на този процес. При това положение дори и теоретично да предположим, че днес всичко е добре, то утре там може да се появят някакви бази или елементи на същата тази ПРО, а това е абсолютно неприемливо за нас", каза той.