На среща в Москва с японския премиер Шиндзо Абе, Путин заяви: "На предишната ни среща ние се договорихме да укрепим нашите отношения, да засилим нашите контакти, да подобрим нашата обща работа. И вече можем да направим извода: Има напредък", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Абе също приветства развитието на отношенията между двете страни, по-специално икономическите връзки, които "напредват както бе предвидено".

Срещата на Путин и Абе е продължение на първата официална визита на Путин в Япония през декември. Тогава двете страни сключиха икономически споразумения. Двамата говориха тогава и за териториалния спор, който трови руско-японските отношения от края на Втората световна война, посочва Франс прес.

Южните Курилски острови, наричани от Япония Северни територии, анексирани от СССР в края на Втората световна война, са в основата на този спор, който пречи на двете страни да сключат мирен договор вече 70 години.

При визитата на Путин в Япония двете страни се разбраха да обмислят съвместното икономическо развитие на оспорваните острови.

Днес в началото на срещата с Путин Абе каза, че двамата ще обсъдят редица проблеми, свързани с двустранните връзки, особено проблема със сключването на мирно споразумение, предаде ДПА.