Двамата бяха със строго и ледено изражение на лицата, когато френският лидер посрещаше руския си колега в двора на Елисейския дворец, като си размениха няколко кратки ръкостискания пред фотографите и операторите, отбелязва Ройтерс.

Френският президент Франсоа Оланд ще направи изявление пред пресата в края на срещата в „нормандски формат”, съобщи дипломатически източник от делегацията на Франция

Днес в Париж ще се състои срещата на върха на страните от Нормандската четворка - Франция, Германия, Русия и Украйна. Тя е посветена на украинската криза и прилагането на споразумението от Минск за прекратяване на огъня- Срещата ще мине и под знака на сирийския конфликт и въздушните удари на Русия.

В хода на разговорите в Елисейския дворец Путин и Оланд се опитаха "да намалят разногласията си за политическия преход" в страната, съобщи след срещата съветник на френския държавен глава, цитиран от Ройтерс.

Съветникът не каза дали те са постигнали някакъв напредък след разговора им, продължил 75 минути и състоял се преди срещата им с лидерите на Германия и Украйна за уреждане на украинската криза.

"Двамата президенти са обсъдили трите условия на Франция за сътрудничество с Русия в Сирия. Те са: да се атакуват "Ислямска държава" и Ал Кайда и никакви други цели, да се осигури безопасност на цивилните, както и политически преход, след който сирийският президент и съюзник на Русия Башар Асад да се оттегли от властта", допълни съветникът.

След края на разговора между Оланд и Путин, започна срещата на четири очимежду германския канцлер Ангела Меркел и Владимир Путин, предаде "Фокус".
Темата на дискусията са руските бомбардировки в Сирия.

Паралелна среща провеждат лидерите на Франция и Украйна – Франсоа Оланд и Петро Порошенко.

ЕС: Ударите - само по ИДИЛ

Ударите в Сирия трябва да бъдат ясно насочени срещу терористите от "Ислямска държава", заяви на пресконференция днес говорителят на Европейската служба за външно действие Катрин Рей в отговор на въпрос, свързан с оценка на действията на Русия.
По нейните думи борбата с ИД изключва удари по цивилни.

Много сме загрижени, бихме желали руските сили ясно да насочат усилията си срещу терористите от ИД, добави говорителят.