Запитан от журналисти дали скандалът ще се отрази на провеждането на световния футболен шампионат в Русия през 2018 година, Путин изтъкна, че скандалът с арестуваните висши чиновници на ФИФА в Швейцария няма отношение към Русия.

"Не знам. Нас това не ни касае", подчерта той в интервю за Россия 24, цитиран от Гонг.

Според руския президент извършените по молба на американската страна арести се явяват разпространение на юрисдикцията на САЩ в други държави. Вчера руското външно министерство излезе с позиция. Русия смята за незаконно разследването срещу ФИФА.

Властите в Швейцария вчера задържаха високопоставени чиновници на ФИФА, включително двама вицепрезиденти на организацията. Вашингтон иска екстрадирането им. Отделно швейцарските власти започнаха да разследват шампионатите през 2018 и 2022 година в Русия и Катар.

Гласуването за президент на ФИФА трябва да се проведе в петък, но УЕФА вчера призова да се отмени за по-късна дата.

Както знаем в петък трябва да се проведе гласуването за президент на ФИФА, господин Блатер има шанс да бъде преизбран. И ние знаем, че този натиск, който се оказва върху него, цели да попречи на провеждането на световното по футбол през 2018 година в Русия", обясни руският държавен глава.

Путин направи паралел между случаите с Джулиан Асанж, Едуард Сноудън и чиновниците от ФИФА.

Самият Йозеф Блатер заяви, че е готов да "изкорени нередностите във футбола".