Лидерите на Русия и четири бивши съветски републики днес завършиха процеса на създаване на нов амбициозен съюз, целящ да засили икономическата им интеграция, предаде БТА.

Евразийският икономически съюз (ЕАИС), който ще обединява Русия, Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан, започва да функционира на 1 януари 2015 година.

Армения, която е ратифицирала всички необходими документи, ще стане пълноправен член на съюза от 2 януари, а Киргизстан се очаква да влезе официално през май 2015 година, уточни ТАСС.

Киргизстанският президент Алмазбек Атамбаев, който днес в Москва подписа договор за присъединяване републиката към ЕАИС, изрази надежда, че страната му ще стане пълноправен член до 9 май 2015 година. Атамбаев определи като символично подписването на договора за създаване на ЕАИС точно на 23 декември.

"Вчера бе най-краткият ден в година. Днес денят започва да нараства и сега светлината ще побеждава нощта", подчерта той.

Руският президент Владимир Путин заяви, че новият съюз ще има общ БВП от 4,5 трилиона долара и ще обединява 170 милиона души.

"Евразийският съюз е открит за работа с всички наши съседи в рамките на ОНД, както и за нашите партньори на изток и на запад", каза още той, цитиран от ТАСС.

Путин отбеляза, че участието на Армения, която подписа подобен договор по-рано, и на Киргизстан в съюза, ще способства за развитието на тези страни.

Руският държавен глава заяви, че "евразийската интеграция се изгражда на основата на взаимната изгода, взаимното уважение и взаимното съобразяване с мненията на участниците".

Той напомни, че участниците в този съюз имат еднакви права и еднакви задължения, като са представени в неговите ръководни структури.

"Предстои ни да направим още немалко, за да се превърне Евразийският съюз в мощен център за икономически ръст", отбеляза Путин.

Арменският президент Серж Саркисян благодари на ръководителите на държавите от ЕАИС за подкрепата при присъединяването на републиката към съюза.

Беларуският държавен глава Александър Лукашенко обаче подложи на критика сегашното състояние на евразийската интеграция в областта на търговията, като заяви, че свободно движение на стоки в Митническия съюз така и не е имало.

Президентите на Русия, Беларус и Казахстан - Владимир Путин, Александър Лукашенко и Нурсултан Назарбаев се събраха днес в Москва на заседание на Висшия евразийски икономически съвет (ВЕИС), в което участваха и лидерите на страните, присъединяващи се към обединението - държавният глава на Армения Серж Саркисян и на Киргизстан Алмазбек Атамбаев.

Тази среща бе финална преди да започне да функционира Евразийският икономически съюз от 1 януари 2015 година.

Създаването на такъв съюз между Русия, Беларус и Казахстан ще отбележи появата на най-голямото обединение в постсъветското пространство с потребителски пазар от над 170 милиона души.

Съюзът ще функционира на основата на нормите и принципите на Световната търговска организация (СТО) и ще гарантира свободата на движение на стоки, услуги, капитали и работна сила.