Пресслужбата на Кремъл потвърди, че Путин ще пристигне в Париж по покана на Макрон и заяви, че е предвидено двамата лидери да "обсъдят състоянието и перспективите на руско-френските отношения в търговската, икономическа, културна и хуманитарна област ", както и международни актуални теми, съобщи РТ.

По време на посещението руският президент ще присъства на откриването на изложба, посветена на 300 години от посещението на император Петър Първи във Франция, което е положило основите на устойчиви връзки между двете нации.

Тази ще бъде първата среща с Путин след встъпването в длъжност на Макрон. На 18 май те проведоха първия си телефонен разговор, по време на който изразиха волята си да развият приятелски отношения в политиката и икономиката.

Макрон обяви, че предвижда да обсъди с руския лидер въпроси за сътрудничеството в Сирия, с цел да се разработи позиция за намиране на дългосрочни политически решения за кризата.

По думите му всички участници в срещата на върха на Г-7 признаха ролята на Русия, Иран и Турция за преодоляване на кризата в арабската страна.

Макрон подчерта, че "Франция ще изиграе своята роля" в решаването на сирийския конфликт "с държавите от Изтока, както и в диалог с президента Путин".

"Много от международните проблеми не могат да бъдат решени без Русия", добави той.

"Ще имам взискателен диалог с Русия. Но ще бъде диалог", заяви Макрон на пресконференция след срещата на Г-7.

Обаче пред Москва се поставят въпросителни защото смята, че първо трябва да разбере каква международна политика възнамерява да води Макрон, коментира заместник-председателят на Комитета за международни отношения на Съвета на Руската федерация – Андрей Климов.