Владимир Путин заяви, че онези, които са поръчали доклад с каквито и да е компромати срещу Тръмп и разпространяват неверни информации за него, са по-лоши от проститутки, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

В изказването си Путин има предвид съобщението от преди дни, че Русия разполагала с компромат срещу новоизбрания президент на САЕЩ Доналд Тръмп.

Ето и целия коментар на руския президент:

"Проституцията е сериозно и грозно социално явление, защото млади жени се занимават с това, понеже не могат по друг начин да си осигурят достоен живот. До голяма степен това е по вина на обществото и държавата...

А хората, които поръчват подобни фалшификати, които сега се разпространяват срещу новоизбрания президент на САЩ, ги фабрикуват и използват в политическата борба, те са по-лоши и от проститутки
”.

По-рано през деня руският външен министър Сергей Лавров също заяви, че досието за новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, подготвено от британски шпионин, е "груба провокация".

"Какво наблюдаваме в САЩ? Наблюдаваме продължаваща остра вътрешнополитическа борба, независимо от това че изборите за президент приключиха и че те приключиха с убедителна победа за господин Тръмп", заяви още Владимир Путин на съвместна пресконференция с молдовския си колега Игор Додон в Москва.

"В хода на тази борба бяха поставени няколко задачи и първата от тях е да се подкопае легитимността на избрания президент на САЩ", каза руският президент. Той заяви, че действията на отиващата си американска администрация нанасят като цяло ущърб на интересите на самите САЩ.

Руският президент обвини още сегашните американски власти, че се опитват "да вържат ръцете и краката на новоизбрания президент Тръмп при изпълнението на предизборните му обещания както в страната, така и на международната сцена".

Путин отхвърли информациите, разпространени от американски медии, че руските тайни служби са шпионирали Тръмп и са натрупали компромати срещу него с цел да го шантажират, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Да не мислите, че нашите тайни служби тичат след всички американски милиардери? Разбира се, че не е така", каза Путин.

В доклад, чиято автентичност не е проверена и който бе цитиран в редица американски медии, се твърди, че руските тайни служби са шпионирали Тръмп по време на визита в Москва, за да го шантажират.
Американската преса дори спомена, че имало видеозапис от сексуално естество, в което Тръмп бил замесен с проститутки и който бил заснет тайно по време на визита на милиардера в Москва през 2013 г., припомня Франс прес.

"По време на визитата в Москва през ноември 2013 г. Тръмп бе само бизнесмен, един от най-богатите хора в Америка", припомни Путин, коментирайки информациите за Тръмп.

Путин шеговито обобщи твърденията за компромати срещу новоизбрания президент на САЩ, появили се в американските медии, с думите:
"Значи Тръмп е дошъл в Москва и веднага се е втурнал при московските проститутки".

После припомни, че Тръмп е организирал цял живот конкурси за красота, на които са се явявали най-красивите жени в света.

"Знаете ли, трудно ми е да си представя, че Тръмп е изтичал в хотела, за да се срещне с проститутките, с тези момичета с ограничена социална съвест, въпреки че, разбира се, руските проститутки са най-добрите в света", пошегува се Путин, като едва сдържаше усмивката си.

Путин повтори, че никога не се е срещал с Тръмп и изрази надежда, че Москва и Вашингтон могат накрая да върнат към нормалното отношенията си.

Същевременно Дмитрий Песков, говорителят на руския президент, каза, че Путин се е сбогувал с Барак Обама на срещата на върха на страните от Азиатско-Тихоокеанския регион, състояла се през ноември в Перу. Тогава той му благодарил за съвместната работа. Путин обаче допълни, че не планира в бъдеще нови контакти с Обама.