Двамата лидери обсъдиха развитието на двустранните отношения и актуални международни въпроси, съобщи пресслужбата на Кремъл, която отбеляза, че разговорът се е състоял по инициатива на американската страна.

На 18 март Владимир Путин бе преизбран за четвърти мандат с 76,7 процента от гласовете.

Двамата президенти са обсъдили "развитието на двустранните контакти, включително вземайки предвид промените в ръководството на Държавния департамент на САЩ".

Особено внимание е било отделено на възможността за организиране на среща на високо равнище.

Тръмп и Путин също са обсъдили необходимостта от координиране на усилията за ограничаване на надпреварата във въоръжаването и по-тясно сътрудничество за осигуряване на стратегическа стабилност и борба с международния тероризъм.

При обсъждането на икономическото сътрудничество е бил проявен интерес към активизирането му, като конкретно е била спомената енергийната област.

Тръмп и Путин също така са обсъдили кризите в Сирия и Украйна и са изразили задоволство от понижаването на напрежението около оръжейната програма на Северна Корея, отбелязва Асошиейтед прес.

В разговора не е станало дума за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, което изостри отношенията между Москва и Запада. На въпрос дали тази тема е била повдигната говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори отрицателно.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира след разговора, че е обсъдил с руския си колега Владимир Путин възможността скоро двамата да се срещнат, предаде Франс прес.

"Поздравих го за изборната му победа", заяви Тръмп в Овалния кабинет в отговор на въпрос за телефонния му разговор с руския президент.
"Водихме много добър разговор и мисля, че вероятно ще се срещнем в близко време", добави той.

Според Тръмп възможни теми на обсъждане на такава среща на върха са надпреварата във въоръжаването, Украйна, Сирия и Северна Корея.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс обаче заяви, че засега няма конкретни планове за среща.

"Ще останем далеч по-силни от всяка друга страна в света", уточни все пак президентът на САЩ.

 За разлика от незабавните поздравления от съюзници като Китай или Индия, западните страни се забавиха да го поздравят за победата в сегашната обстановка на напрежение между тях и Москва.