Засега не е насрочен поздравителен разговор между Путин и президента Доналд Тръмп, уточни говорителят Хоугън Гидли, предадоха Асошиейтед прес и БТА. 

Пред репортерите в президентския самолет "Еър форс 1", с който Тръмп пътува за Ню Хемпшър, говорителят на Белия дом заяви, че САЩ ще работят с Русия "там, където могат".

"Ще работим, за да култивираме отношенията с Русия и ще налагаме наказателни мерки, когато Русия застраши нашите интереси, но също така ще търсим места, където да работим заедно, когато това служи на интересите ни", каза Гидли, цитиран от Ройтерс.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче е поздравил Владимир Путин за преизбирането му за президент на Русия, като според източник от турското президентство двамата са разговаряли по телефона, съобщи ТАСС. Освен за президентските избори в Русия двамата са обсъдили двустранните отношения и тристранната среща /Турция, Иран и Русия/ за Сирия, която ще се състои през април в Истанбул.

Лидерите на държавите в Западна Европа също бяха пестеливи с поздравите към Путин заради скандала с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания.

Макрон поздрави Путин с два призива
По-рано днес обаче българският президент Румен Радев поздрави Владимир Путин и заяви:
„Надявам се заедно да работим за разгръщането на съществуващия потенциал на двустранно взаимноизгодно сътрудничество в различни области, в интерес и за благото на нашите два народа“, се казва в писмото на Радев.

ЕС критикува Русия за нарушения на изборите

Междувременно Европейският съюз разкритикува нарушенията, за които сигнализираха наблюдатели от ОССЕ по време на президентските избори в Русия, по-конкретно липсата на конкуренция и натиска върху опозиционери, предаде Франс прес.

"Изборите бяха произведени в силно контролирана юридическа и политическа среда, белязана от продължителен натиск върху критичните гласове. Очакваме Русия да се заеме с поправянето на тези нарушения и пропуски, за които сигнализира мисията на ОССЕ", гласи изявлението на ЕС.

Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа са констатирали, че президентът Владимир Путин е бил отразяван безкритично от медиите.

ЕС отправи критика, че в президентските избори е участвал и Кримският полуостров, "чиято анексия той не признава".