Това съобщи зам.-председателят на БСП и бивш служебен вицепремиер Деница Златева по БНТ.

"Русия е важен партньор в глобалния свят и трябва да има сътрудничество, особено по теми като международния тероризъм", каза още Златева, цитирана и от сайта на БСП.

Тя обясни също, че ние държим много на договора за добросъседство с Македония.

„Договорът засяга редица от спорните въпроси, но също може и да се надгражда”, обясни Златева и изрази надежда, че той скоро ще бъде подписан. Тя предложи България да приеме и декларация, по примера на други държави, в която да са посочени много ясно ангажименти от страна на ЕС към европейското бъдеще на Западните Балкани.

Отношенията с Македония са във фокуса на общественото внимание през последните дни, след като президентът Владимир Путни заяви на 24 май, че славянската азбука е дошла в Русия от македонска земя. Това стана на среща с македонския му колега Георги Иванов, който беше на работно посещение в Москва.

Приоритетите при българското председателство на ЕС


Приоритетът - миграция и сигурност, свързан с българското председателство на ЕС, е изключително важен за България. Очаква се да се случат важни законодателни промени, свързани с европейската система за предоставяне на убежище – Дъблинското споразумение”, посочи още  Деница Златева.

Другият приоритет е свързан с конкурентоспособността, растежа на икономиката, заетостта.

Като приоритет е изведена и защитата на онеправданите, на социално слабите.

Енергийният съюз е още един приоритет: „Важен е от гледна точка на енергийната диверсификация, интерконекторните връзки”- посочи Златева.

Петият приоритет е ролята на Европейския съюз на глобалната, световната сцена.

„Трябва да изработим и нашите национални приоритети”, посочи Златева и допълни, че трябва да се обърне внимание на теми като: Западните Балкани, кохезионната политика, изравняване на стандартите на икономическото и социалното развитие на отделни региони и на самите държави в съюза.