На 24 май, на среща с македонския си колега Георге Иванов, Путин заяви, че славянската азбука и литература са дошли в Русия от "македонска земя". След последвалите остри реакции от България, включително и на външния министър Екатерина Захариева, от Москва заявиха, че това е изкуствено раздухан скандал, а президентът имал предвид македонските земи като географско понятие.

В книгата, която от партията на Меглена Кунева смятат да му предадат чрез посолството на Руската Федерация, експерти по старобългарски заедно с руски историци са уточнили как се е зародила българската азбука и как е разпространена по света.

Зам.-председателят на ДБГ в оставка Димитър Делчев коментира пред БНР:

"Смятам, че г-н Путин, поради незнание или поради някаква друга причина, интерпретира погрешно исторически факти. Подарявайки му книгата и запознавайки се с нея господин Путин ще има много по-добра възможност да се основава на исторически факти и във взаимоотношенията си с България, в дипломатическите разговори, няма да допуска подобни грешки, които биха довели до напрежение в българо-руските отношения".

Джамбазки: Путин праща сигнали към Македония

Междувременно евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки коментира, че не е изненадан от думите на руския президент - по този начин начин той изпращал сигнали в подкрепа на загубилите властта в Македония.

"Македонизмът има своите исторически основания от Кремъл, там винаги е получавал подкрепа. Виждам геополитическо намерение и ясно изразено отношение. Навсякъде по периферията и по границите на бившия социалистически блок има замразени конфликти. Това също е ясно изразено поведение на руската дипломация”, подчерта той.

Според Джамбазки е задължително да има Закон за българския език, за да може чистотата му да бъде защитена и той да бъде съхранен какъвто е.

„В обществените медии и обществено-политически живот трябва да се насърчава да се избягват излишни нелепи чуждици, които стават паразити, като например ОК”, подчерта евродепутатът.