Това заяви за Дир.бг политологът Александър Маринов в отговор на въпрос "Основателните ли са опасенията, че посещението на руския президент ще създаде проблем на България с ЕС и НАТО?"

"Нека припомним, че президентът на Русия посети други страни - членки на НАТО. Веднага се сещам за Словения и Унгария. Така, че не смятам, че това само по себе си е някакъв проблем. Путин се срещна и с новоизбрания френски президент Макрон, мисля, че това не е предизвикало паника в централата на НАТО", заяви Маринов.

Той допълни, че това е въпрос на вътрешно-политически интерпретации.

"Знаете, че българското общество е разделено по отношение на Русия, не по равно, но е разделено. Има една енергична част от коментаторите и изразителите на мнения, които привиждат едва ли не някаква апокалиптична лавина, която ще се стовари върху нас след това. Няма как да се отрече, че тази дата и събитията около 3 март са свързани с Русия. Не за пръв път руски президент идва на 3 март. Аз лично не виждам нищо толкова фатално", заяви Маринов.

Според него, съвсем друг е въпросът каква политика има България към Русия, как защитава своите национални интереси, как ги формулира.
"Това е друга тема. Но самата покана и присъствие на руския президент на 3 март не мисля, че е фатално", заяви Александър Маринов.

Запитан "Редно ли е да бъдат поканени и други държавни глави, чийто националности са взели участие във войната?", Маринов отговори:

"Да, известно е, че са участвали и финландци и румънци и представители на други националности, но общо взето те са били част от руската армия, те не са били част от някакви многонационални сили. Така, че войната е била между Русия и Турция. Не съм историк, тук може би трябва да се произнесат историците. Но знаете, че няма такава практика, били са канени посланиците на тези страни, доколкото си спомням, различни прояви с отбелязването на годишнината, но държавни глави по този повод не си спомням да са били канени".

Помолен да коментира думите на премиера Борисов, че "президентът Румен Радев може да кани когото си поиска на ниво президент-президент и за това не са обсъждали визитата на Путин. Щом е приел, ще го приемем. Нашите планове за "Турски поток" е да не нарежем газопреносните тръби за скрап. Нашата политика е практична, предполагам и руската...", Александър Маринов коментира така: 

"Премиерът се изразява цветисто, както обикновено. Как ние точно ще отстоим интересите си по отношение на потоците не ми е ясно. Не се вижда някакво определено решение, виждаме, че други страни са много безкомпромисни, когато защитават определени интереси. Припомням ви само заявлението на немския външен министър Зигмар Габриел и австрийския канцлер Кристиан Керн по повод на американските санкции, които да засегнат европейски компании, свързани със Северен поток 2. Така, че ние трябва да търсим някакво решение, което е добро за нас и респективно да лобираме за това решение, да се коалираме с други страни, които са заинтересовани. Но само с приказки не става, според мен ", заяви Александър Маринов.