Песков отрече публикуваната информация в някои медии, че след полета с жеравите се е появило отново старо заболяване на Путин. Говорителят призна, че руският държавен глава има известни проблеми със здравето, но те били предизвикани от стара спортна травма.

Преди седмица Кремъл опроверга твърденията, че Владимир Путин страда от проблеми в гърба, заради които са били отложени негови посещения в чужбина и които може да изискват операция.

Песков посочи, че по молба на руската страна са били отложени визитите в Турция и България за по-късна дата – от октомври и ноември за месец декември.
„Нямаше фиксирани дати за тези пътувания. Датите често се сменят и се фиксират по съгласие на двете страни”, добави говорителят на Владимир Путин.

Според предварителната информация Путин трябваше да пристигне у нас 9 ноември за подписването на договора за "Южен поток" и да направи заедно с Бойко Борисов първата символична копка в Провадия, където се очаква да излиза тръбата на българска територия. Визитата бе обявена първоначално от Борисов, но не бе потвърдена от руската страна. Обсъжда се и вариант за посещение на президента Росен Плевнелиев в Москва.