Държавният глава Румен Радев поздрави в телефонен разговор президента на Руската Федерация Владимир Путин и руския народ по повод отбелязването на Деня на Русия - 12 юни. По време на двадесетминутния разговор, който се проведе по инициатива на българския президент, беше отбелязана дълбоката историческа и духовна връзка между българския и руския народ.

По повод навършването на 140 години от края на Руско-турската война от 1877-1878 г. и Освобождението на България, българският държавен глава отправи покана към своя руски колега да направи официално посещение в страната ни през 2018 г.

Президентът Путин благодари за поканата и я прие, като точната дата на визитата предстои да бъде уточнена. Руският президент благодари на президента Радев за приноса му за развитието на двустранните отношения.

По инициатива на руския президент беше направен преглед на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, както и в сферата на енергетиката, и беше изразено общо желание за тяхното последващо развитие и задълбочаване без да бъдат политизирани и на основата на взаимна изгода.

Съобщението на Кремъл

Президентите на Русия и на България Владимир Путин и Румен Радев са обсъдили по телефона въпроси, свързани със сътрудничество между двете страни в различни сфери, включително енергийната, предаде междувременно ТАСС, като се позова на съобщение на Кремъл, цитирано от БТА.

Обсъден е бил и въпросът за подготовката на съвместни мероприятия, посветени на важни в двустранния контекст юбилейни дати, като 25-ата годишнина от подписването на договора за приятелски отношения и сътрудничество, която се пада на 4 август 2017 г., и 140-ата годишнина от освобождаването на България от Османско иго, която се пада на 3 март 2018 г.

Двамата лидери са се разбрали да продължат контактите на различни равнища. Разговорът се е състоял по инициатива на българската страна, уточнява ТАСС.