Областите, за които важи предупреждението са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна.

Там ще духа силен северозападен вятър със скорост между 50 и 70 километра в час, а по планинските върхове вятърът тази сутрин е ураганен, със скорост над 140 км/ч.

От Планинската спасителна служба съобщиха, че условията за туризъм в планините са много лоши. Температурите се движат в порядъка от -2 до 4 градуса. Видимостта е до 100 метра. Снежната покривка, над 1800 – 2000 м, е 15 см. Има и навявания, особено по пътя за Черни връх на Витоша. Лифтовите съоръжения не работят никъде.

Отслабване на вятъра се очаква следобед. Температурите днес ще достигнат между 9 и 14 грауса, облачността ще бъде разкъсана като на малко места е възможно да превали.

Утре облаците ще се разкъсват и ще намаляват. Вятърът ще стихне. Минималните температури ще са от около нула до 5 градуса, а дневните - от 10 до 16 градуса. Облачността ще бъде променлива, сутрин на места ще се образуват мъгли или ниски слоести облаци.

Жълтият код за силен вятър предупреждава хората да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети. Възможни са локални нарушения на обичайните дейности на открито.

Преди десетина дни хиляди останаха без ток заради силен вятър, самолети бяха отклонени, въгледобивът в "Марица Изток" временно беше преустановен, а двама бяха приети в "Пирогов" с наранявания.

Следете прогнозата за времето тук