Посещението се отлага поради внезапно възникнали здравословни причини. Това съобщиха от пресслужбата на Кабинета. Министър-председателят Бойко Борисов пожелава бързо оздравяване на своя колега.

Работното посещение на канцлера на Австрия Себастиан Курц в България ще се състои на 15 март.

Премиерът Бойко Борисов и канцлерът Курц ще обсъдят при срещата си задълбочаването на двустранните отношения, както и сътрудничеството в рамките на ЕС с фокус върху приемствеността между Българското председателство на Съвета на ЕС и Австрийското, което започва от 1 юли.

31-годишният Себастиан Курц е най-младият правителствен ръководител в Европа. Известен е с критичното си отношение към либералната политика за приемане на бежанци на континента.

Визитата му беше насрочена, след като на официално посещение у нас беше премиерът на Унгария Виктор Орбан - също критик на отворените за мигранти граници.

В София Виктор Орбан
засвидетелства подкрепа за приоритетите на българското европредседателство и особено за придвижването на Западните Балкани към ЕС. На срещата ЕС - Западни Балкани в София трябва да има дата за Сърбия и Черна Гора, каза Орбан.

Себастиан Курц също желае по-ясна перспектива за някои страни от Западните Балкани. Той направи впечатление с изказването си, че Китай заема политическия вакуум, който се образува след напускането на международната сцена от САЩ.