Това предаде БТА, пояснявайки, че мотивът е да се насърчи наемането на работа на американци.

Подписаният вчера указ е известен с името "Купувай американското, наемай американци". С него Тръмп цели също при държавните поръчки да се даде предимство на стоки, произведени в САЩ.
 
Президентът подписа текста в Кеноша, щата Уисконсин, където посети централата на машиностроителния завод "Снап-он" (Snap-On Inc.).

"Изпращаме силно послание към света, че ще защитаваме работниците си, ще защитаваме работните си места и най-сетне ще поставим Америка на първо място", каза Тръмп преди подписването.

Американският президент не може с обикновен указ за промени броя на издаваните визи, но Белият дом се надява с указа да даде тласък на бъдеща законова реформа.

Реформиране на система за хиляди визи

Подписаният текст нарежда на министерствата на труда, правосъдието, вътрешната сигурност и на Държавния департамент да предложат реформи в системата за издаване на визи "Ейч-уан би" (H-1B). Идеята е да бъдат избегнати измами и да е сигурно, че се привличат най-способните кадри.

Тези визи са предназначени за чужденци за работни позиции, които изискват висше образование, включително в сферата на науката, инженерството и компютърното програмиране. Правителството издава по 65 000 визи всяка година чрез лотария и още 20 000, отново на случаен принцип, на новозавършили студенти.

За пореден път Тръмп използва правото си да издава укази (изпълнителни заповеди), за да изпълни предизборните си обещания.

С наближаването на 100 дни от встъпването си в длъжност, Тръмп все още няма големи законодателни постижения.

Тъй като опитите му да реформира здравеопазването и данъчните закони засега остават безуспешни, президентът много разчита на укази, за да постигне промени в американската икономика, посочи Ройтерс.