Министър Ангелакова посочи, че назначението на Бранимир Ботев е по искане на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

ПФ от своя страна настояват за оттеглянето на зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов и са против назначението на областния управител на София Веселин Пенев - и двамата от НПСД в рамките на РБ.

Най-големите сдружения в туризма излязоха с писмо и декларация до Валери Симеонов, с копия до вицепремиера Румяна Бъчварова и до министъра на туризма Николина Ангелкова, срещу назначението на Ботев.

Основните възражения на туристическия бранш са заради блокираните средства за туризъм по европейски програми в последните 15 месеца, липсата на подзаконова уредба към Закона за туризма, на адекватно планиране и концепция за развитие на бранша, отсъствието на конструктивен диалог с неправителствените организации от туристическата индустрия.

Новото министерство

Министерството туризма вероятно ще се настани в сградата на бившето Министерство на инвестиционното проектиране, обяви още министърът. Новото министерство ще разполага с щат от 120 души.

Ще имам двама заместници, както и съветници, каза днес министър Николина Ангелкова в Пловдив, след като откри Петата международна среща на туроператорите, предаде БТА.

В Пловдив, където по времето на първия кабинет "Борисов" бе преместена част от администрацията на икономическото министерство в направление туризъм, в момента работят 17 души. Те ще запазят работата си, тъй като в Пловдив Министерството на туризма ще има свой отдел или дирекция.

Новото министерство на туризма ще отделя средства основно за реклама и устойчиво развитие. Планира се и облекчаване на режим за някои туристически визи.

Облекчаване на визовите режими

Николина Ангелкова и ресорните министри на съответните държави вече работят по идеята за облекчаване на режима за издаване на туристически визи за страни, които не са част от Евросъюза. Промените на визовия режим у нас ще бъдат в рамките на ангажиментите на България като външна граница на Европейския съюз.

"Основно стартирахме разговори за Турция, Русия, Китай, Индия и други трети страни, които са целеви пазари за нас. Още в понеделник ще проведем работна среща по отношение на Турция и основно за зимния сезон", уточни Ангелкова.

Министерството на туризма прогнозира 4-5% ръст на чуждестранните туристи, като това увеличение се очаква да дойде тъкмо от посетителите от съседните на България страни.

Ангелкова съобщи, че от следващата седмица започва проверка на готовността на зимните курорти за сезона и по отношение на предлаганите от тях услуги. Сега има изключително голям интерес към скисезона у нас от страна на Турция, както и на Румъния, отбеляза Ангелкова.

АНКЕТА: Одобрявате ли назначенията на кабинета "Борисов 2"?