Визата на социалиста беше отнета в края на миналата година, като тогава лаконично бе обяснено само, че сред принципните основания са криминално разследване или застрашена национална сигурност. Тогава Петков си извади официални документи, че срещу него не се води никакво разследване и ги изпрати на Уорлик.

Миналата седмица външният министър Николай Младенов отговори на официално питане на депутата от левицата Ангел Найденов какви са причините за отнемането на визата. Младенов уточни, че след запитване от американското посолство са уточнили, че визата е анулирана по Закона за имиграцията и националността на САЩ, който определя, че всеки чуждестранен гражданин, за когото служител от консулската служба или главният прокурор знае или има основание да вярва, че е бил въвлечен в някакъв вид престъпна дейност като участник, подбудител, помагач или участник, не може да бъде допуснат в страната.

Проверка на в. "24 часа" в интернет страницата на правосъдното министерство на САЩ и т.нар. Immigration and Nationality Act установи, че цитираният от посолството параграф от член 212-2а се отнася за: “Трафиканти на контролирани вещества (сред които са и наркотици - бел. ред.)”.

В отговор в писмото си до Джеймс Уорлик, което днес представи пред медиите в Плевен, Румен Петков заявява, че настоява да му отговори в най-кратък срок на следните въпроси:
- на базата на какви данни и факти разпространявате информация за разследване срещу мен, както и в коя държава се провежда такова разследване?
- какви са аргументите ви, за да отправяте подобни тежки обвинения и дали вашите аргументи се основават на фразата "говори се"?
-  политика ли е на САЩ да подкрепят публични личности, които не желаят да декларират приходоизточниците си и това възможно ли е за американски политици (Петков намеква за Цветан Цветанов - бел. ред.)"?

Депутатът от БСП за втори път поставя още един въпрос на посланика - какво е личното му отношение към наркотиците, употребявал ли е такива, в това число и т.нар. "мека дрога", както и дали е говорил пред български граждани за необходимостта България да легализира меката дрога.

Петков настоява дипломатът да отговори достатъчно ясно, без да се оправдава с фрази като "тук не съм задължен да говоря" и "повече не мога да кажа".
Той подчертава, че писмото ще бъда изпратено и до Държавния департамент на САЩ, защото самият той "обича Америка има много приятели там, с които продължава да работи".

"След като го чаках три месеца, аз съм длъжен пред близките си, приятелите си и другарите си да поискам тези отговори, за да се знае, че става дума за една много груба лъжа и много цинична инсинуация", категоричен бе бившият вътрешен министър пред журналстите.

"След като за 3 месеца американският посланик обиколи маса кръчми с красиви наши сънароднички, изяви се в телевизионни сериали, но не намери време да каже на българските граждани за какво техният бивш вътрешен министър е разследван, аз считам, че повече не може да бъде търпяно такова нахалство и такава наглост", заяви още Петков.

Той сподели, че наскоро е бил поканен да участва в телевизионно предаване, в което трябвало да бъде и Уорлик. Под неговия натиск обаче поканата към социалиста била оттеглена.
"Той изнуди телевизията аз да не участвам в това предаване от страх и за да си гарантира комфорта да е сам", заяви Петков.