„Ще поискаме затваряне на границата и не се притесняваме да го кажем ясно. Повече не можем да „разтягаме“ България! Колкото и да се опитват да крият истината, българите много скоро ще я разберат”, заяви в Болярово Илияна Йотова, кандидат за вицепрезидент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП.

Проблемът според нея е, че мнозинството от хората, които влизат в Европа не са бежанци, а икономически мигранти, а за тях условията за прием са различни.

„Нека да сме наясно. В България броят на истинските бежанци е много малък. Говоря за хора, на които наистина трябва да им се търси подслон, защото бягат от въоръжени конфликти. 90% в момента от нелегалната имиграция в България обаче няма никакво право да остава на територията на страната по нито един наш международен закон, защото става дума за нелегални икономически мигранти, идващи от Афганистан, Пакистан, които са все още със статут на сигурни държави. Решението, което ние даваме, е че трябва да се увеличи бързото производство и тези хора да бъдат връщани обратно”, коментира Йотова, цитирана от пресцентъра на БСП.

Мигрантският натиск и липсата на адекватна реакция на управляващите притесняват и хората в Стралджа и Елхово.
„Бежанските центрове са препълнени. Вместо да реагират адекватно, управляващите приемат тайно постановление за разселването на тези хора в населени места в страната”, посочи Йотова.

Според нея спешното свикване на КСНС се налага, за да се изработи българска позиция по казуса. Вместо това настоящият президент Плевнелиев се занимава с измислени хибридни войни, изрази съжаление Илияна Йотова.

Втората спешна задача е разбиването на каналджийските мрежи. „Смятаме, че над тези мрежи има политически чадър. Няма сила, която да ме убеди, че ако държавата си е на мястото, те няма да бъдат разбити за няколко дни”, коментира кандидатът за вицепрезидент.

Йотова отбеляза рождения си ден в срещи с избиратели


С много цветя и пожелания за успех бяха съпроводени срещите на Илияна Йотова в Ямболска област, защото кандидатът за вицепрезидент празнува рожден ден. „Невероятно е, когато ти даряват обич и радост. Още по-уникално е да празнуваш рожден ден, събрал надеждите и мечтите на хората”, каза Йотова в отговор на пожеланията за празника й.