Съответното нареждане за г-жа Алиева бе подписано днес от президента Илхам Алиев, неин съпруг.
 
Длъжностите първи вицепрезидент и двама вицепрезиденти са предвидени в конституционните промени, приети в Азербайджан с референдума от 26 септември 2016 г.

В поправките се посочва, че ако на президента стане невъзможно да изпълнява задълженията, си неговите пълномощия се прехвърлят на първия вицепрезидент.

Днес 55-годишният Илхам Алиев представи Мехрибан Алиева като свой първи вицепрезидент на заседание на Съвета за сигурност на Азербайджан, информира сайтът на държавния глава.

Вижте снимка на семейната президентска двойка >>

52-годишната Мехрибан Алиева оглавява най-голямата неправителствена организация в Азербайджан - фондацията "Гейдар Алиев", и наред с това е посланик на добра воля към ЮНЕСКО и Ислямската организация за образование, наука и култура (ИСЕСКО). Била е депутат в парламента.

Потомствен държавен глава

Мехрибан Алиева е родена на 26 август 1964 г. Тя оглавява най-голямата неправителствена организация в страната - фондацията "Гейдар Алиев", същевременно е посланик на добра воля към ЮНЕСКО и Ислямската организация за образование, наука и култура (ИСЕСКО).

Гейдар (Хейдар) Алиев (1923 - 2003) е баща на Илхам Алиев, съответно свекър на Мехрибан Алиева.

Той беше лидер на Азербайджан още по съветско време (от 1982-ра и като член на на всесилното Политбюро на ЦК на КПСС), а от 1992 г. президент на вече независимата страна. След смъртта му поста зае Илхам.

Президентът и първият вицепрезидент на Азербайджан имат три отраснали вече деца - дъщерите Лейла и Арзу и сина Гейдар.

Азербайджанският лидер се стреми да си гради имидж на гарант на стабилността, което явно се посреща с одобрение в страната, където още са живи горчивите спомени от кървавите размирици, последвали разпадането на Съветския съюз през 1991 г., отбелязват световните агенции.