Днес тя се яви на изслушване пред Висшия съдебен съвет заедно със заместниците си, след като миналата седмица безпрецедентно 40 съдии поискаха оставките им заради съменията около случайното разпределение на делата и скандала с фалита на френска фирма.

Ние все по-рядко четем и се съобразяваме с докладите, които отправя към нас ЕК, каза Янева и посочи, че в доклада от 22 януари 2014 г. ЕК е казала, че трябва да има централизирана система за разпределение на делата, изготвена от независими експерти, предаде БГНЕС.

"Само след приемането и наличието на такава система може да се търси отговорност на административните ръководители за отклоненията от тази система. Проверката, която беше извършена в СГС на разпределението на делото на КТБ, не каза, че е установена манипулация, а каза, че системата по принцип е ненадеждна и може да бъде манипулирана", оправда се Янева.

Тя коментира и аргумента на съдиите, които поискаха оставката й, че  скандалите от последните седмици хвърлят петно върху работата и авторитета на СГС.
Според нея, докато компетентните институции не си свършат работата, "не е редно през медиите тези неща да се уреждат по някакъв начин с краен резултат".

Преди два дни ВСС с компютърни специалисти от множество независими институции, в това число президентството и Софийски университет дойдоха, за да проверят IT-системата на СГС, каза още Янева, цитирана от „Фокус”.

Имат забележки, има неща, които са много трудни за отстраняване, защото са свързани с ремонт. Когато е правен ремонтът на етажа не са направени мрежови точки, които с оглед на увеличилия се брой на съдебните служители и магистратите на СГС са изключително недостатъчни”, уточни съдийката.

Тя подчерта, че навсякъде се слагат така наречените хъбове, но сървърното помещение било изградено през 2007 г., така че имало много какво да се желае.
Но трябвало да се има предвид, че става въпрос за една сграда, която е паметник на културата и която много трудно може да бъде отново разбита, за да се правят тези кабели.

Заключенията на ВСС

ВСС започва процедура за създаване на нова компютърна програма, чрез която да се разпределят делата в съдебната система. Предложението е на председателя на ВАС Георги Колев. Членовете на съвета дискутираха откъде да се намери финансиране, защото заложените пари по проект на ОПАК нямало да стигнат. В крайна сметка съветът ще опита да интегрира гласуваната нова процедура като част от проекта.

Предложението включва и изграждането на централизиран сървър, който да се намира в сградата на ВСС.

ВСС представи по-рано доклада от проверката на системите на СГС, изготвен от независими IT-експерти, които са извършили проверката. От него става ясно, че системата е станала част от инфраструктурата на Съдебната палата още, откакто е осъществен ремонтът на сградата. В него е посочено, че към настоящия момент системата има над 300 входни точки, което според експертите води до забавяне на комуникациите при преместване на даден кабел, но няма сериозни проблеми.

От анализа и според данни от „МТЕЛ” се вижда, че дори при 99,9% използване на изходящия интернет е възможно да бъде изпратено разпределение на делата т.е. няма значение колко са интернет данните, идващи от доставчика, тъй като разпределението може да се изпраща дори при 0,1% трафик.
От това става ясно, че обяснението на СГС по съмненията за разпределението на делото за КТБ - че е имало интернет срив, не издържат.

Експертите са посочили, че е необходимо сървърните помещения да бъдат заменени с нови. Друга тяхна препоръка е да бъде въведен мониторинг на мрежите в трафика.

Междувременно петима членове на ВСС са внесли предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова от СГС, съобщи "Правен свят". Причината е констатирани са забавени от нея производства и нарушения по конкретно дело, което обаче не е свързано с казуса с "Белведере груп", за което сигнализира френският посланик.

В същото време съдия Лозан Панов, който се отказа от надпреварата за председател на ВКС, обяви пред ВСС, че е преосмислил решението и ще участва в конкурса.