Цанова бе и ръководител на наказателното отделение в съда. Така тя остава редови съдия.  

Цанова ще депозира официално молбата си да бъде освободена от поста в сряда пред новоизбрания председател Владимира Янева, съобщи БНР. Янева трябва да я внесе във Висшия съдебен съдебен съвет, който да се произнесе с гласуване по нея.

Величка Цанова бе кандидат за поста председател на СГС. Желание да станат административен ръководител на едно от най-ключовите съдилища в страната имаха съдиите Владимира Янева, Десислав Любомиров, Величка Цанова и Мария Вранеску. За шефското място беше избрана Владимира Янева.

Преди да оглави Върховния административен съд, Георги Колев, който председателстваше СГС, предложи Цанова за свой заместник, а след това тя зае мястото му като и.д. до избора на Янева.

След конкурса за шеф на СГС съдия Величка Цанова поиска извинение от вътрешния министър Цветан Цветанов. Повод за това бе изказване на министъра,  в което той определи Цанова като партийна кандидатура. Цветанов  посочи, че съдийката има роднински връзки с министъра на икономическото развитие в кабинета на Жан Виденов - Румен Гечев.

Самият Цветанов пък бе заподозрян в намеса в избора на председател на СГС, тъй като назначената Владимира Янева е негова близка семейна приятелка. Той категорично отрече да има нещо общо с избора.

Съдийката Душана Здравкова, която е по-известна като основател на ГЕРБ и бивш евродепутат от партията, вече подаде оставка от Варненския окръжен съд и съдебната система като цяло в знак на протест с избора на Янева.