Това призна един от тях - Юлияна Колева, пред БНР.

"Мисля, че този ВСС свърши много работа въпреки всичко, въпреки решенията, които не бяха популярни и не бяха, в много отношения, законосъобразни. Аз не смея да ги нарека "добри" или "лоши", защото, в края на краищата, Съветът действа като колективен орган и каквото решение е взело мнозинството, това е решението на Съвета", добави тя.

Колева направи този коментар след скандала, който се разрази миналата седмица около поредния неуспешен опит за избор на председател на Софийския апелативен съд. Въпреки че срещу единствения кандидат - Нели Куцкова, нямаше нито една критика, тя не събра достатъчен брой гласове.
Нещо повече - оказа се, че вота си в нейна полза са пуснали по-малко от заявилите, че ще го направят.

Това предизвика остри критики от правосъдния министър Христо Иванов и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, които отново поставиха въпроса за явно, а не тайно гласуване

Днес Колева оцени поведението на членовете на ВСС, които похвалиха Куцкова, но не я подкрепиха с гласа си, като "по-подходящо за една хазартна игра".

"Този подход ме предизвика да задам въпроса: "Кого чакаме, има ли някой конкретен човек?", попита тя.

Колева бе категорична, че никой от членовете на Съвета не е изразил мнение, че Куцкова взема "политически обвързани решения" в работата си, каквито твърдения се чуха от някои от гласувалите против нея.

"Не смятам, че изразът "политически обвързан" означава нещо. Едно е човек да има някакви политически пристрастия и предпочитания, които по никакъв начин не се отразяват на неговата професионална дейност, а друго е да приема някаква степен на обвързаност спрямо вземането на решения от негова страна", добави тя.

Юлияна Колева е предложила още в началото на годината на колегите си от парламентарната квота на ВСС всеки от тях да направи отчет пред парламента, въпреки че нямат подобно задължение. Идеята била да предизвикат дебат  и повечето от тях са се съгласили.

Именно това е една от идеите за предстоящите промени в Конституцията, които обявиха управляващите.