Вчера прокурорската колегия на кадровия съдебен орган уволни бившия ръководител на Специализираната прокуратура заради неспазване на принципа за случайно разпределение на делата, неетично отношение към негови колеги и уронване на престижа на съдебната власт.

"Вчера прокурорската колегия на ВСС ме уволни, за това, че преди 3 години си позволих да кажа критични думи за ВСС в едно интервю. Защото си позволих да изрека истината, както я разбирам аз. Мислех си, че свободата на словото е свещено и неотменимо право. Изглежда обаче са го отменили тихомълком, без да разберем. Изглежда мълчанието и страхът сред магистратите се ценят вече повече отколкото собственото мнение, куражът и отговорността да говориш", пише известният магистрат.

Във въпросното интервю Костов обясни неуспеха си на конкурса за шеф на Апелативната спецпрокуратура с това, че е жертва на политическата конюнктура, лобита и интереси.

Сега той заключава, че явно съдебната система има нужда "от съгласни, от безличности".

"Системата се променя. Не виждате ли? Защо мълчите? Отнеха ми почти всичко, но свободата няма да ми я вземат. Сега вие му мислете", заявява още Костов, като изтъква, че има 26-годишен стаж като прокурор, а през последните 15 от тях няма нито една оправдателна присъда.

Светлозар Костов казва още, че ще обжалва уволнението си пред Върховния административен съд.

Срещу него обаче се водят и други дисциплинарни дела.