Това трябва да стане с постановление на Министерския съвет, което беше съгласувано днес от пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), въпреки възмущението на част от членовете му.

Годишният доклад за прозрачността на съдебната власт е залегнал в пътната карта по стратегията за съдебна реформа. Като изпълнител на мярката е посочен Гражданският съвет към ВСС, съобщи правният сайт "Де факто".

Предложението на бюджетната комисия на съвета, което бе одобрено, е да се наемат двама души за една година – експерт със заплата 1400 лв. на месец и техническо лице – с 1200 лв. възнаграждение.

Няколко от членовете на ВСС остро възпротивиха срещу необходимостта от даването на такива суми.

Юлиана Колева от прокурорската колегия обяви, че е абсурдно да дават една година пари на двама души за такова нещо, още повече, че в дискусията се спомена и наемане на офиси за тях, предаде "Клуб Z". Тя заяви, че е напълно възможно и за 3 месеца дори един експерт да се справи с подобен анализ на прозрачността. А ако му се наложат още разходи, да действа на принципа на експертите и вещите лица в съдилищата - да изготви обосновка защо са били нужни.

Калин Калпакчиев също се възмути и попита как 10 млн. бюджет на ВСС не стигат за един анализ, че ще наемат хора на хонорар.

Подкрепи го и Галина Карагьозова, която попита как така те ще плащат аналитичната дейност на членове на собствения им гражданския съвет.

Румен Георгиев обаче заяви, че "не от нас е писана пътната карта" за съдебната реформа", така че просто те и министърът на правосъдието трябва да поискат едни средства от Министерския съвет.