15 от всичките 23 членове на ВСС бяха против, предаде БТА.

До искането за оставка се стигна, след като Узунов сам определи кои членове на Съвета да се срещнат с европрокурорите, които са у нас, пренебрегвайки колективното решение на колегиите.

След гласуването Узунов се обърна към председателя на ВКС Лозан Панова, който е един хората, поискал оставката му, с думите:

"Можехте да ме питате за писмото във връзка със срещата с европрокурорите, но вие предпочетохте да ми забиете ножа в гърба, дълбоко и болезнено".

По-рано, по време на дебата, друг от членовете на ВСС, който поиска оставката на Узунов - Калин Калпакчиев, призова да не се подхожда с драматизъм и с излишна емоция. По думите му Узунов не изпълнява пълноценно функциите на представляващ ВСС и с изказвания уронва престижа на ВСС.

"Целта не е той да бъде заклеймен", подчерта обаче Калпакчиев.

Според Юлия Ковачева, ВСС не трябва да има политика на вътрешно разделение.

"А това, че мненията ни не винаги съвпадат, не е повод определени членове да бъдат маргинализирани. Липсата на комуникация е еманация на всичко, което се е случило до момента", добави тя.

Самият Лозан Панов заяви, че представляващият ВСС не е началник, а ВСС е колективен орган. Посочването на членове, които да се срещнат с европрокурорите, е станало еднолично, като така са нарушени правила, посочи председателят на ВКС и определи това като прецедент за неспазване на правила. Това посещение на европрокурорите не е форсмажорно и няма нужда да се действа като пожарна команда, каза той.

Соня Найденова също изтъкна, че Узунов не е имал никакво право сам да определя кой да се среща с европрокурорите и заяви, че става дума за етика и морал. Освен това той се дистанцирал от сериозните дебати за конституционната реформа, а и в правосъдната реформа като цяло.

От своя страна Димитър Узунов заяви, че писмото с искане за определяне на членове на ВСС е дошло в края на работния ден и нямало време за реакция.

Председателят на ВАС Георги Колев го защити и заяви, че не вижда нищо драматично в начина, по който Узунов е определил кои членове на Съвета да се срещнат с европрокурорите.

"ВСС е разделен. То се вижда и повече от това няма какво да се каже. Трудно е да се каже защо, защото линията не е една", изтъкна той.

Ясен Тодоров също подкрепи Узунов и допълни, че не са възникнали никакви вредни последици за ВСС от срещите с европрокурорите.

"Не е имало никакви заговори", коментира той.

Румен Георгиев също се обяви "за" Димитър Узунов и каза, че в мелодраматичен план исканото отстраняване било загуба на време.

"От известно време имам чувството, че работата на ВСС се политизира. Това се постига чрез разделяне", обясни той и направи паралел с древния Рим и лова на вещици.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък заяви, че всеки прокурор или следовател има възможност да се срещне с европрокурорите, без да има ограничения, и поиска Димитър Узунов ясно да прочете писмото, с което се иска определянето на представители от страна на ВСС.