На 27 март във ВСС беше внесено предложение на 31 прокурори за издигане на кандидатурата на Сарафов. Това беше последният възможен срок и така предложенията за членове от прокурорската квота станаха общо 13. Магистратите, номинирали Сарафов, изтъкнаха, че е "почтен и с високи нравствени качества".

Неочаквано обаче, той е решил да оттегли съгласието си.

"Решението на г-н Сарафов е лично и е продиктувано от интересите на прокуратурата. Оттеглянето е извършено след разговор с главния прокурор, който изцяло споделя мотивите на заместника си. Чрез пресцентъра на ПРБ Борислав Сарафов изразява благодарност към всички свои колеги, издигнали и подкрепили кандидатурата му", се казва още в лаконичното официално съобщение.

Самият той коментира, цитиран от "24 часа", че съпругата му го е мотивирала да вземе това решение, а не го е взел под натиск. Тя го убедила, че е много по-силен в оперативната, отколкото в административната работа.

Кандидатурата на Борислав Сарафов беше внесена на фона на два скандала около него - служителка на МВР и следовател заведоха частни искове срещу него.

Миналата година дознателката от ГДБОП Любомила Ценова заведе две дела срещу него заради упражнен натиск по висящото разследване срещу собственика на строителната фирма "Агромах". Тя претендираше, че Сарафов й е отправил обиди и заплахи, но в крайна сметка оттегли исковете си, след като той бе принуден да й се извини.

В края на февруари тази година обаче следователят от Националната следствена служба Страхил Каменички също внесе в съда граждански иск срещу зам.-главния прокурор за обиди и упражнен натиск. Този път ставаше дума за разследването за трагичния инцидент с цистерната в Хитрино.

Делото обаче беше прекратено от съда заради функционалния имунитет на Борислав Сарафов.