Очаквано, най-много свои представители вкара ГЕРБ – 4, от БСП влязоха трима, “Обединените патриоти“ и ДПС получиха по двама, а от “Воля“ не можаха да вкарат свой кандидат.

Боян Магдалинчев (от ВАС) и Вероника Имова (ВКС), предложени от ГЕРБ, Даниела Марчева (САС) и Драгомир Кояджиков (АСНС), посочени от БСП, Боян Новански (адвокат) - номиниран от ОП, и Стефан Гроздев (САС)- предложение на ДПС, бяха избрани за членове на Съдийската колегия в съвета. 

Кояджиев и Имова получиха най-много гласове - съответно по 228 и 227.

За Прокурорската колегия пък бяха одобрени  - Гергана Мутафова - районен прокурор на Пловдив, и Калина Чапкънова-Кючукова - окръжен прокурор на Бургас, работила по делото за атентата в Сарафово, предложени от ГЕРБ, Светлана Бошнакова - върховен прокурор - от БСП, Йордан Стоев - зам.-апелативен прокурор на София - от Патриотите, и Пламена Апостолова - председател на столичното следствие - от ДПС.  

За първи път депутатите гласуваха за членове на съдебния съвет с квалифицирано мнозинство - т.е. един кандидат трябва да получи повече от 2/3 от гласовете на народните представители или над 160 гласа.

Петгодишният мандат на настоящия състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон изборът на нов състав трябва да се състои месец преди това.

"За първи път изборът на членове на ВСС от парламентарната квота няма да стане с обикновено мнозинство, а с квалифицирано мнозинство, което означава, че отговорността за решенията ни е много голяма", коментира по време на дебатите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от „Фокус“.

Той подчерта, че изслушването на кандидатите е било прозрачно за гражданите и това е доказателство, че изборът е максимално прозрачен.

„Срещу нито един от кандидатите няма образувано дисциплинарно производство. Всеки е в съдебната система над 15 г. Имали сме възможност да се запознаем с професионалните им качества. Убеден съм, че ще носят своята отговорност и ще отговорят на очакванията на обществото и на съдебната система", каза още Цветанов, според когото няма нищо лошо политиците да постигат консенсус и да има избор, който ги обединява. 

"Това, че един кандидат е издигнат от парламентарна група, не го прави член на групата във ВСС. Всякакъв пропорционален признак е нелогичен. Трябва да бъдат избрани кандидатите, които са се представили най-убедително", заяви пък Крум Зарков от БСП.

Според него, за да има успешен избор, парламентарните групи трябва да гласуват заедно за кандидатите, повечето от които го заслужават.

„Кандидатите поставиха въпроса дали ще удържат на натиск, но никой не постави въпроса откъде идва този натиск. А той идва от политически, икономически или други среди. Никоя гаранция няма да е толкова ефективна, колкото всеки от нас да поеме отговорност, че такъв натиск няма да има. Това не е невъзможно“, каза още Зарков.

И се обърна към кандидатите:

„Няма никакво значение коя партия ви е издигнала, вие не дължите на никого нищо, освен на себе си".

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки коментира, че не е без значение медийният образ на всеки кандидат. По думите му в обществеността се прокрадва съмнение, че за членове на ВСС ще бъдат избрани "послушни магистрати", които ще защитават интереси на различни олигархични кръгове.