Вирусът на Зика може да бъде полезен срещу рак

stat
19:02  |  6 септември 2017 | / Редактор Мануел Насименто /  
Глиобластомът е специфичен агресивен рак на мозъка Глиобластомът е специфичен агресивен рак на мозъка
Сн.: Shutterstock

Вирусът на Зика може да се окаже полезно оръжие в борбата срещу специфичен агресивен рак на мозъка - глиобластома, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.
Това е най-често срещаният мозъчен тумор, от който се разболяват годишно в САЩ около 12 хиляди души.

Наскоро с него беше диагностициран и републиканският сенатор Джон Маккейн.

Болестта е фатална за повечето пациенти в рамките на две години след диагностицирането й.

Химиотерапията и радиотерапиите са класическите методи, използвани за лечението на глиобластома, а когато е възможно - и хирургическото премахване на образуванието.

Според последна разработка на екипа на д-р Майкъл Даймънд от университета в Сейнт Луис, щата Мисури, това раково заболяване може да бъде победено с помощта на вируса на Зика, способен да разруши клетките на тумора.

Били извършени опити с 33 мишки. При инжектиране с вируса на Зика на гризачи с глиобластома, след две седмици било наблюдавано значително намаляване на туморите.

Ефикасността на вируса се състои в това, че той атакува стволовите клетки на мозъка, които са устойчиви на класическите терапии и водят до повторната поява на туморите.

Последно в Спектър


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.