Това стана, след като днес премиерът привика вътрешния министър, главния секретар и шефа на Главна дирекция "Гранична полиция" и настоя за най-строги наказания за всички, които са пуснали толкова хора да влязат в страната без задължителната проверка.

Граничните полицаи, които на 20 март пропуснаха полет с пътници от Франция на летище София, не са били на работните си места, защото "единият пушел, другият се хранел, а третият бил до тоалетна", обяви министър Валентин Радев на специална пресконференция след разговора с Борисов.

Той уточни, че са образувани дисциплинарни производства срещу общо 13 човека. 7 от тях са били екип на смяна, а останалите, на които ще се търси отговорност, са ръководни кадри - ръководителите на смяна, на софийското ГКПП, както и на ръководителя на всички летища, обясни Радев.

Виновните ще бъдат отстранени до приключване на проверката по случая, която ще даде повече подробности за това "недопустимо решение".

На тяхно място ще бъдат назначени служители от Бургас и Варна.

Отделно Радев е разпоредил и проверка на "Вътрешна сигурност", за да се изясни дали няма престъпление в действията на граничарите. Той изрази надежда, че случилото се няма общо и не е провокация преди срещата между европейските лидери и турския президент Реджеп Ердоган във Варна в понеделник. 

"Това, което се случва, е изумително и доста неприятно. Въпреки грешката обаче, сухопътните ни граници продължават да се охраняват много добре и ние сме доволни", подчерта министърът.

Шефът на "Гранична полиция" Светлан Кичиков уточни, че 42-та пътници са били проверени впоследствие и не е установено някои от тях да е бил издирван за тежко престъпление. Инспектирани били и багажите им.

„На 20 март в 15.20 часа пристига полет на „България еър“ от Франция, но по това време служителите, които е трябвало да извършат граничния контрол, не са били по местата си и част от пътниците са преминали, без да им бъде извършен такъв контрол. Това е недопустим пропуск на граничните служители, които са били на смяна. Към настоящия момент им се снемат обяснения, за да се установят истинските причини. На първо четене – нямало в момента полет, някой бил до тоалетна и т.н.“, каза още Кичиков.

Той подчерта, че самият факт, че цял един ден по-късно е подаден сигнал за случилото се е красноречив, че най-вероятно е имало опит за прикриване.

Обект на проверката ще бъде и това, че той достигна до мен два дни по-късно, заяви по този повод главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов.

„До момента обяснението е, че колегите са искали да се запознаят допълнително със ситуацията и да установят дали наистина е имало преминаване на пътници без проверка. На фона на цялата работа на колегите по границата такива случаи на немарливост водят до падане на рейтинга на държавата по отношение на сигурността на границите. Ще сме безкомпромисни към всяко едно нарушение, предприели сме всички мерки“, закани се той.