Днес главният прокурор Сотир Цацаров внесе в парламента искане за снемане имунитета на бившия енергиен министър, за да може срещу него да започне наказателно преследване за умишлена безстопанственост. Според държавното обвинение с действията си той е нанесъл щети за над 4,5 млн. евро на НЕК, като след прекратяване на проекта не е спрял договора с "Парсънс Иендси Юръп Лимитед" и по него са продължили плащания.

Веднага след това Добрев обяви, че сам ще се откаже от депутатския си имунитет. В 16 часа той подаде в деловодството писмения си отказ от защита, след което направи кратко изявление пред медиите.

"Не съм виновен за нищо и се надявам прокуратурата да намери истинските виновници за далаверата на хилядолетието „Белене“ и потрошаването на всички пари. Искам да припомня, че най-голямата далавера в историята на България бе спряна с мой подпис под доклад до Министерски съвет само няколко дни след като станах министър“, каза той.

Добрев обаче не отговори на многократно задавания въпрос кой е продължил да плаща, както и дали ще напусне временната анкетна комисия за АЕЦ "Белене", чийто член е. Тя беше създадена миналата седмица с решение на депутатите, предаде БТА.

Мълчанието си той обясни с това, че всеки момент ще му бъде повдигнато обвинение, но подчерта, че детайли ще излязат по време на процеса.

Днес от прокуратурата заявиха, че ще има още обвинени.

Делян Добрев, който сега е председател на енергийната комисия в НС, стана вторият бивш министър на енергетиката, когото прокуратурата обвинява за безстопанственост и щети за милиони по проекта за АЕЦ "Белене", след Петър Димитров от Тройната коалиция. С обвинения са вече и двама бивши изпълнителни директори на НЕК -  Любомир Велков и Мардик Папазян.

Дончев: Вярваме на Добрев

Колегата Делян Добрев се ползва с нашето доверие и подкрепа и се надяваме по-скоро той да има възможност да докаже невинността си, коментира пред журналисти вицепремиерът и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Томислав Дончев.

Приветстваме действията на прокуратурата по отношение на усилията й да намери виновници за „Белене“, подчерта той.

Според него не може да има щета от порядъка на милиарди и да няма виновни.