Съревнованието на такъв брой вина от цял свят е прецедент в 23-годишната история на престижния международен конкурс, коментират организаторите.

Рекорден е и броят на българските вина, които тази година се включват в конкурса, над 260.

През 2015 в "Concours Mondial de Bruxelles" са участвали 80 български вина и 42 процента от тях са били отличени със златни и сребърни отличия.

В дегустационните комисии на престижния конкурс ще се включат 320 водещи еножурналисти, сомелиери, търговци на вино и енолози от 52 държави. 40 от тях са българските дегустатори, едни от най-добрите енолози у нас.

Над 30 винопроизводители и родни винарски изби ще посрещнат представители на международния конкурс, както по време на винения фест, така и в постконкурсни турове.

"Concours Mondial de Bruxelles 2016" за първи път ще се проведе в България, в Международен панаир - Пловдив от 29 април до 1 май.

23-ото издание на най-престижния независим винен конкурс в света се организира от "Probegex" в сътрудничество с община Пловдив, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара.