Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на отчета за напредъка на ОП "Транспорт" 2007-2013 г., цитиран от "Фокус".

"Не знам дали е възможно да се приложи диференциран подход за леки и тежкотоварни автомобили в диапазона, в който сме правили анализи. Няма логика да си нанасяме такава щета, оставяйки тежкотоварните автомобили да преминават почти безплатно през България", обясни Московски.

По думите му, те нанасят щета на пътната настилка, създават предпоставки за ПТП, създават допълнителен трафик.

Според Московски излиза 2-3 пъти по-скъпо да се превози транзит стока от единия край до другия на България с влак, отколкото на автомобилен транспорт. Това е абсурдно и няма такава държава в Европа, допълни той.

Московски препоръча за България да се въведе тол система. Тя е по-различна от винетната система. Вероятно до 3,5 тона ще останат винетките с корекция на завишение и тол система, която е най-справедливият начин на заплащане", поясни той.

Министърът посочи, че по този начин се плаща толкова, колкото се ползва.

Той коментира, че за провеждане на тази политика са отговорни АПИ и МРРБ.

Още преди месеци регионалният министър Лиляна Павлова предупреди, че се очаква поскъпване на винетките. Тя предложи и въвеждането на електронна система.

Според Павлова въвеждането на новата електронна система в България ще доведе до по-голяма справедливост, тъй като ще плащат повече тези, които се движат повече по пътната мрежа. Тя каза още, че в разработването на проекта участват и експерти на Световната банка.