Говорителят на КАТ Любка Маринова обясни пред БНР, че глоби се налагат, когато автомобилът няма валидна винетка за движение по републиканската пътна мрежа, наличната е с изтекъл срок или не съответства на категорията на МПС.

Глобите са 100 лв. за леките автомобили, 200 лв. - за микробусите, 500 лв. - за автобуси и микробуси с повече от 8 места и камиони с две оси, и 1000 лв. -  за тежкотоварните автомобили с три и повече оси.

В средата на януари правителството прие проектопромени в Закона за движението по пътищата, според които санкцията за шофьор на лек автомобил, който е залепил на стъклото на колата си винетка с изтекъл срок се увеличава от 100 на 400 лева. Новите санкциите не са минали през парламента.

По-късно от Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че водачи на МПС, които не са вписали регистрационния номер на автомобила си върху новите годишни винетни стикери няма да бъдат санкционирани, предаде БТА. Поради забавяне на приемането на измененията в Закона за пътищата за предвидените санкции АПИ е внесла предложение, съгласно което глоби или имуществени санкции за невписване в указаното поле на годишния винетен стикер на регистрационния номер, ще се налагат от 1 януари 2012 г.

Последна актуализация в 15.08 ч.