Това става ясно след анкета на журналистката Людмила Станкова от "Единни за промяна" по улиците на дунавския град. 

По "Търговска", "Пазарска", "Цар Симеон Велики"... бе потърсен отговор на въпроса:
"Нужен ли е магистрален път до Видин?".

Всички анкетирани бяха категорични в мнението си за необходимостта от модерна пътна инфраструктура в Северозападна България и тя да бъде първата стъпка към спасяването на Видинския край от разруха.

Какъв е неподправения глас на хората, какви са техните искания - без монтаж, без грим и лицемерни маски:

"Обезателно. Изграждането на магистрален път е крайно необходим. Трафикът към Дунав мост 2 е огромен. Ежедневно тежкотоварни автомобили не само унищожават и без това лошите ни пътища, но и се движат с бясна скорост и застрашават живота на другите пътуващи. Всеки ден има катастрофи и хора умират. Затова - да, магистрала до Видин трябва", коментира Веселин.

С гневни думи за многобройните лъжливи обещания на управляващите се обърна пък видинчанинът Емил Маринов:

"Дали ни трябва?! Разбира се, че ни трябва магистрала до Видин. Колите си разбихме по тези пътища - дупки, трапове... Само обещания, махнете ги тия с обещанията. Лъжци...". "Нужен е магистрален път до Видин. Пътищата ни са в лошо състояние. Не само до втория мост, а и до останалите гранични пунктове - при Брегово и Връшка чука", заяви Емил.

Сред множеството мнения се чуха и думи на отчаяние, че нещата вече трудно могат да се променят, че управляващите най-сетне ще се сетят за забравения Видин и неговите жители:

"Градът ни е потънал в блатото. То няма вече накъде... Разбира се, че ни трябва магистрален път. Той е жизненонеобходим, но...", питаше се сякаш Здравка.

"Щом има мост, трябва да има и път. Знаете ли какво е нужно на Видин и Северозападна България? Нужно е управляващите по-често да идват тук, да постоят в града ни няколко дни, да се смесят с нещастните хора в този Видин. Това трябва да направят, а не да се изказват от трибуната на Народното събрание от името на жителите на Северозападна България. Обещанията трябва да свършат най-после. Те не могат да спазят нито едно, защото са изпуснали много неща, които можеха да се направят за нашия край. Най-лесното нещо е обещанието. Едно правителство, едни управляващи имат стойност тогава, когато дават днес, а не обещават за утре", заяви д-р Атанасов.

Категорична позиция с искане за модерна пътна инфраструктура изказаха Донка и Веселка, чийто приятелски разговор прекъсваме, за да чуем мненията им:

"Задължително трябва да има магистрален път до Видин. Движението към моста е изключително натоварено - ТИР-ове, автомобили... Пътят е необходим, както и строителството на тунел под Петрохан. Невъзможно и крайно опасно стана да се пътува".

На метри от двете дами срещаме познато лице - Ненчо Нешев, който не пести критики:

"Магистралата да я построят - Видин-София-Атина. Това е транспортен коридор. Защо тази магистрала не е построена?! Защо при положение, че пари е имало? Откраднати ли са?! От сегашните управляващи, от предишните?! Кой ги открадна?! За да не се строи нещо, значи има икономически интереси, но това не са интересите на България, на Европа и на Видин".

Оборвайки всеобщото мнение, че жените говорят повече, спираме при трима мъже, които, както разбираме от самите тях, по традиция са седнали, за да си изпият сутрешното кафе:

"Нужен е магистрален път до Видин. Пътищата ни са тесни, а трафикът към моста е голям", заявяват в един глас тримата приятели и допълвайки се един-друг обясняват: "Вижте пътя между Димово и Ружинци. Там два ТИР-а не могат да се задминат, това е невъзможно. Нощес пак се е обърнал един голям камион и е затворил трасето. Трябва да се направи магистрала, да се отвори движението... Видинско не е изолирано само откъм нормална инфраструктура. Липсват хора, няма качествени хора, които да милеят за нашия край".

Да, да и да, трябва да се изгради магистрален път до Видин. Тези думи многократно бяха повтаряни от нашите съграждани:

"Пътищата ни са пропаднали отвсякъде. Ако имаме път ще се подобри и животът ни - търговията, всичко. И инвеститори ще има как да дойдат дотук, да се отворят работни места. Ние сме на възлово място, но управляващите ни трябва да мислят. Видин е на транспортен коридор - Румъния, Сърбия... Видин може да стане благодатен край и хората няма да бягат от дома си, както сега...";

"Магистрала? Категорично - да! Погледнете хората по тази голяма улица - повечето сме стари, предимно пенсионери. Младите ги няма, заминаха по Италия, по Испания... Какво да правят тук?!".

Неусетно в разговори с различни лица, с непознати наши съграждани, сме стигнали площада. Поглеждам към местния небостъргач и се сещам за думите на един видинчанин, изречени преди малко. За липсата на качествени управленци, които дават днес, а не обещават за утре.