Това съобщи главният прокурор на Франция Франсоа Моленс, цитиран от Франс прес и БТА.

Полицията е иззела тези веществени доказателства при обиск в апартамент в Марсилия, където са живели 23-годишният Клеман Баур и 29-годишният Махиедин Мерабет.

Двамата заподозрени са френски граждани. Моленс ги окачестви като "недоверчиви" и "решителни". Те са се готвили за атентат във Франция.

Засега не са известни денят и мишената, които са избрали, но е сигурно, че са щели да "неминуемо" да извършат престъплението.

Охранителите на няколко кандидати в предстоящи президентски избори, са били предупредени миналата седмица за опасността. Дадени им били и снимки на двамата мъже.

През последните дни са били засилени мерките за сигурност на предизборните прояви, включително на консерватора Фийон, лидерката на крайната десница Марин льо Пен и центриста Еманюел Макрон.

Виж снимки>>

Моленс каза, че френските служби са били по петите на заподозрените от декември. Разследването било ускорено този месец, след като Мерабет пробвал да се свърже с "Ислямска държава" и да изпрати видео, в което се заклева във вярност или поема отговорност за нападение.

На видеоклипа, засечен на 12 април, се виждали оръжия, подобни на откритите при полицейската операция, знаме на "Ислямска държава".

Заснета била и първа страница на в. "Монд" от 16 март 2017 г., със снимка на кандидата за президент на десницата Франсоа Фийон. Това породило опасения, че той може да е мишена на планираната атентат.